Prim-ministrul grec, George Papandreou, a anunţat duminică în consiliul de miniştrii ajungerea la un acord privind un pachet de salvare cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru a evita falimentul, transmite AFP.

„Astăzi aprobăm acordul convenit sâmbătă seara cu partenerii europeni şi Fondul Monetar Internaţional”, a declarat premierul George Papandreou în deschiderea unei reuniuni extraordinare a guvernului elen, transmisă în direct de televiziunea naţională.

„În urma deciziilor de astăzi cetăţenii vor trebui să facă mari sacrificii. Aceste sacrificii sunt dure dar necesare, fără de care Grecia ar intra în faliment, ori evitarea falimentului este obiectivul nostru prioritar”, a insistat George Papandreou.

Barroso: „Un sprijin financiar pentru Grecia nu va fi o acţiune de salvare”

Premierul grec a precizat că ajutorul financiar acordat Greciei de FMI şi statele din zona euro, în schimbul măsurilor de sacrificiu, „este fără precedent la nivel mondial”, dar nu a furnizat o cifră concretă.

Potrivit lui George Papandreou, noile măsuri de austeritate ce vor fi adoptate vizează funcţionarii şi pensionarii din sectorul public, scutind însă sectorul privat.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, considera cu ceva timp în urmă că un pachet de sprijin financiar acordat Greciei de membrii zonei euro nu va reprezenta o acţiune de salvare.

Pericolul falimentului, îndepărtat provizoriu

George Papandreou a insistat să sublinieze faptul că în măsura în care Grecia nu va fi capabilă să adopte măsuri fiscale şi bugetare pe măsură, pericolul falimentului va creşte din nou.

Principalele măsuri care ar trebui luate în Grecia la ora actuală sunt majorarea TVA-ului cu cel puţin două puncte procentuale, tăierea tuturor sporurilor din sectorul bugetar şi îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru următorii 3 ani.

Grecia va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici, parte a acordului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru obţinerea unui pachet de finanţare, a declarat premierul elen George Papandreou, citat de AFP.