Grecia a vândut 22% din National Bank of Greece pentru un miliard de euro

National Bank of Greece

SURSA FOTO: Dreamstime

Fondul elen de stabilitate financiară a vândut o participație de 22% din National Bank of Greece. Este a treia cesiune majoră a unei bănci elene în ultimele două luni.

HFSF a vândut o participație de 22% din National Bank of Greece

Grecia a vândut o participație de 22% din National Bank of Greece pentru 1,06 miliarde de euro, a treia cesiune de la un creditor elen din ultimele două luni.

Fondul elen de stabilitate financiară (HFSF) – vehiculul de salvare care deține participațiile guvernului la creditori – a stabilit prețul acțiunilor la 5,30 euro fiecare, potrivit unei declarații de vineri care a confirmat un raport al Bloomberg. Intervalul de preț fusese stabilit între 5 și 5,44 euro pe acțiune.

Cererea pentru oferta publică a fost suficient de puternică pentru ca fondul să mărească dimensiunea până la limita superioară a intervalului de ofertare de 20% până la 22%. Participația rămasă a HFSF la Banca Națională este acum de puțin peste 18%.

HFSF a anunţat luni că a vândut un pachet de 9% din acţiunile Alpha Bank către UniCredit, pentru 293,5 milioane de euro, după ce banca italiană a venit cu o ofertă îmbunătăţită. Luna trecută a vândut o participaţie de 1,4% deţinută la Eurobank înapoi băncii.

Economia Greciei își revine după criza datoriilor din ultimul deceniu

În ultimii ani, Grecia a atras investiții semnificative, în urma redresării economiei. De asemenea, țara avansează cu planul său de cesionare a băncilor din țară până la sfârșitul anului 2025, semn că economia și sectorul financiar revin la normalitate după criza datoriilor care a durat aproape un deceniu.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P Global a revizuit în creştere ratingul ţării la „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), după 13 ani în care a fost retrogradată la „junk” (nerecomandat pentru investiţii).

Anul acesta, băncile elene se aşteaptă la profituri semnificative şi speră să plătească dividende în 2024, pentru prima dată din 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane.

În 2022, băncile elene şi-au redus rata creditelor neperformante sub 8%, de la 45% în 2016. Toate au raportat profituri în 2022, pe fondul dobânzilor mai ridicate.

În România, în luna iunie 2019 a fost încheiat un acord între EximBank şi National Bank of Greece (NBG) privind achiziţionarea de către EximBank a participaţiei de 99,28% din acţiunile Băncii Româneşti SA, deţinută de National Bank of Greece.