Invazia Ucrainei de către Rusia și temerile cu privire la aprovizionarea cu gaze în Europa au exacerbat o creștere a prețurilor, forțând Uniunea Europeană să caute modalități de a reduce dependența de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să o pună capăt complet până în 2027, transmite Reuters.

Grecia, care își acoperă aproximativ 40% din necesarul anual de energie cu gaz rusesc, a produs cantități mici de petrol în trecut și a încercat să-și exploreze potențialul de hidrocarburi.

Grecia vrea să-și sporească independența energetică

Dar prețurile scăzute ale țițeiului din anii precedenți, trecerea la energia verde și lipsa de voință politică i-au blocat planurile de explorare.

„Accelerarea exploatării resurselor energetice naționale ale țării ne va permite, dacă avem noroc și avem zăcăminte de gaze naturale exploatabile, să ne creștem independența energetică, securitatea energetică”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis, care s-a întâlnit marți cu comisia pentru hidrocarburi a țării și cu directorii din industria energetică a țării, a adăugat că Grecia își propune să aibă o idee clară până în 2023 dacă are rezerve de gaz pe care le-ar putea explora, în timp ce indicațiile privind potențialele rezerve de gaze de până acum au făcut guvernul „optimist”.

Această accelerare, a spus el, nu va submina politica țării de a accelera sursele regenerabile și de a reduce emisiile de carbon cu 55% până în 2030, în conformitate cu obiectivele UE privind schimbările climatice.