Acţiunile băncilor elene înregistrează şi miercuri scăderi semnificative la Bursa de la Atena, aproape de limita maximă de variaţie permisă într-o zi, în timp ce declinul indicelui principal ASE s-a atenuat, transmite site-ul ekathimerini.com.
Marţi, indicele ASE al Bursei de la Atena a închis la cel mai redus nivel din septembrie 2012, după ce luni a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.
Miercuri, acţiunile Piraeus Bank şi Alpha Bank AE înregistrau un declin de aproape 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia, în timp ce titlurile Eurobank Ergasias au scăzut cu 15%. În schimb acţiunile National Bank of Greece au urcat cu 2,3%, după ce în ultimele două zile au scăzut cu 50%. Şi indicele principal ASE înregistra miercuri un declin de 1,4%, la 651,02 puncte.
Banca Centrală Europeană a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la recentul summit al liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.
Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă luni, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată. A fost cea mai îndelungată perioadă din anii '70 în care activitatea pieţei bursiere a fost oprită. Tranzacţiile cu acţiuni au fost oprite începând cu data de 29 iunie, când Guvernul elen a închis băncile şi a impus restricţii asupra mişcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali.
Băncile greceşti şi-au redeschis porţile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit iniţial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES