Băncile elene ar putea să piardă posibilitatea de a primi finanţare de la Banca Centrală Europeană(BCE) din cauza scăderii ratingurilor de ţară.

Băncile pot apela la finaţare de la BCE dacă aduc garanţii titluri de valoare. Regulile BCE spun că titlurile trebuie să aibă cel puţin un rating AA la una din cele trei agenţii de rating. Din vară, au fost admise, ca excepţie şi instrumente cu rating mai slab – BBB-.

În urma scăderii ratingurilor de ţară, doar Moody’s mai afiseză un calificativ din clasa A pentru bondurile Greciei. Standard&Poor’s şi Fitch au redus ratingul statului elen la BBB+.

„Este o situaţei bizară şi, în final, de neconceput pentru BCE. Dacă nu apare o îmbunătăţire majoră a situaţiei fiscale a Greciei în următoarele luni, BCE ar trebui să rectifice situaţia. Imposibilul – ca BCE să nu mai poată accepta titluri de stat emise de o ţară din zona euro – a devenit un risc probabil, controlat exclusiv de Moody’s”, avertizează economistul şef petnru Europa al grupului american Goldman Sachs, Erik Nielsen.