Pachetul de finanţare pregătit de statele din zona euro şi FMI pentru Grecia va ajunge la o valoare de 100-120 miliarde euro în următorii trei ani, a afirmat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, într-o întâlnire cu mai mulţi parlamentari germani, transmite Reuters.

Ţările din zona euro intenţionează să acorde Greciei împrumuturi de 30 de miliarde de euro în 2010, urmând ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să suplimenteze suma cu 15 miliarde de euro.

Juergen Trittin, lider al verzilor în legislativul de la Berlin, a declarat, miercuri, că parlamentarilor li s-a spus că Grecia trebuie scoasă de pe pieţele financiare pentru o perioadă de trei ani.

Grecia trebuie scoasă de pe pieţele financiare

„Programul de sprijin se va desfăşura pe trei ani. Grecia trebuie scoasă de pe pieţele financiare pentru trei ani”, a spus Trittin.

Un membru important al Partidului Social Democrat a confirmat detaliile planului.

FMI şi Banca Centrală Europeană au respins o cerere a unor parlamentari germani pentru includerea băncilor în pachetul de sprijin pentru Grecia, a afirmat un membru al Partidului Creştin Democrat, din care face parte cancelarul Angela Merkel.

Thomas Oppermannm, unul dintre liderii importanţi ai social-democraţilor, a afirmat că FMI a înaintat o cifră de 120 de miliarde de euro pentru trei ani, iar statele din zona euro ar urma să fie creditori subordonaţi în programul de sprijin financiar.

„În cazul ăsta este clar că implicarea Germaniei nu va fi sub 25 de miliarde de euro”, a afirmat Oppermann.

Programul de sprijin financiar nu va primi automat aprobarea Bundestag-ului, camera inferioară a Parlamentului, a adăugat el.

SURSA: Mediafax