În Gevgelija, Alexandru Alexov își pregătește rulota. Pe 15 iunie, se deschide granița cu Grecia și, prin urmare, şi drumul spre Halkidiki. De treizeci de ani, Alexov își petrece vacanța în vară la „Armenistis”, unul dintre cele mai „in” campinguri din Sithonia, iar acum se declară foarte fericit că se va putea bucura şi în acest an de soare și mare cu familia sa „în acest loc magic în care dacă mergi o dată, vei reveni cu siguranță”. El și-a rezervat deja un loc în camping pentru rulota sa și spune că „sunt mulți în Gevgelija și Skopje care se pregătesc să meargă în Grecia”.
Fabio Bota, din Como, Italia, vine de mulți ani în același camping din Halkidiki, însoțit de alți cincisprezece compatrioţi de vârstă apropiată și se distrează după bunul lor plac, dar anul acesta nu este sigur dacă li se va permite să călătorească din cauza răspândirii pe scară largă a epidemiei în Italia. În orice caz, speră.
Ivanka Iosifova, angajată într-un minister de la Sofia, care şi ea a venit în mod repetat în Grecia în ultimii zece ani pentru a face plajă în Halkidiki, va veni cu siguranță, după cum ne-a spus. „Aștept să se deschidă granițele și să mă duc să-mi pregătesc rulota pentru camping pentru a-mi petrece vacanțele acolo anul acesta. Este cea mai bună zonă, liniștită, cu ape limpezi și mâncare bună, bulgarilor le place foarte mult Grecia”.
Sute de mii, poate câteva milioane de turiști de dincolo de granițele nordice ale Greciei, sunt așteptați să-i urmeze pe Ivanka și Alexander pe plajele grecești în viitorul apropiat, iar dacă Italia va fi adăugată pe lista întocmită de Grecia cu privire la țările din care este permisă deplasarea, atunci şi Fabio va veni undeva prin august, la fel ca mii de compatrioți ai săi, care sunt atrași de frumusețile naturale ale insulelor grecești și, desigur, de Halkidiki și Sfântul Munte.
Bulgarii, sârbii, românii şi macedonenii sunt foarte interesaţi de Grecia
„Bulgarii și românii rezervă masiv vacanţe în campingurile din Grecia. Bulgarii sunt nerăbdători să-şi facă vacanțele în Grecia. La fiecare șase metri, corturile din camping”, a scris site-ul ziarului „24 Chasa”.
„Numai dacă le punem cătușe bulgarilor, nu vor mai pleca în vacanță în Grecia”, a declarat la Sofia Nikolai Vitanov, profesor și membru al comitetului științific pentru coronavirus, și are dreptate, deoarece bulgarii, ca și ceilalți balcanici, nu se pot „abţine”. Un sondaj realizat pentru agenția bulgară de știri BTA a arătat că doi din trei bulgari care pleacă în străinătate în acest an intenționează să meargă în Grecia.
Bulgarii, sârbii, românii, macedonenii au ca primă opţiune Grecia. Pe baza datelor disponibile, 8-10 milioane de balcanici au umplut anul trecut unităţile turistice precum cele de pe ţărmurile Traciei, din Thassos, Asprovalta, Halkidiki, Pieria, Salonic, ajungând până în Insulele Sporade, în Epir și Insulele Ionice. Numai pe la punctul de frontieră Nymfaia-Makaza, în zona muntoasă Rodopi, au trecut 3,5 milioane de bulgari, români și ucraineni, scrie kathimerini.gr.
Vecinii din nord au sentimentul că vor ajunge mai ușor și fără dificultățile presupuse de avion, cu mașinile și rulotele lor în frumoasele stațiuni turistice care le sunt familiare şi în care își vor petrece vacanța într-un mediu sigur în comparație cu alte destinații turistice, având în vedere că răspândirea coronavirusului în Grecia a fost destul de scăzută sau minimă. Aşa stând lucrurile, în nordul Greciei (în primul rând) pregătirile sunt în toi, pe baza instrucțiunilor generale ale autorităților de a fi primiţi clienți din nord, iar campingurile au primul cuvânt. „Există o cerere uriașă pentru campinguri, turiștii se simt mai în siguranță, au rulotele, corturile sau căsuţele lor și nu trebuie să se aglomereze în hoteluri mari”, a declarat directorul campingului „Armenistis”, Antonis Stampoulidis.
Cerere
Reprezentanții celor mai mari 35 de campinguri organizate din Halkidiki au avut o întâlnire miercuri și au trimis un memoriu Ministerului Turismului, solicitând ca aceștia să poată amplasa rulotele la o distanță de 1,5 metri sau mai puțin, şi nu la 3 metri cum se prevede în directiva aferentă, pentru a-și deservi în siguranță clientela crescută în această vară.
În ritmuri febrile se pregătesc şi unitățile hoteliere din zonă și camerele de închiriat pentru a-i primi pe turiştii care vin din nord pe cale rutieră, în speranța că turiştii din ţările vecine vor atenua din pierderile unui sezon turistic dificil.
Muntenegru – „închis” pentru sârbi
Pentru sârbi, „nimic nu e ca Grecia”, așa că este de așteptat ca şi anul acesta, în ciuda dificultăților, să se păstreze tradiția de a umple Cassandra, Corfu, Skiathos și chiar Rodos. Un motiv suplimentar pentru tradiţional „fluviu” de turişti sârbi spre Grecia este anul acesta faptul că Muntenegrul, de asemenea o destinație turistică tradițională pentru sârbi, a decis să menţină închise granițele pentru „frații” săi, deoarece consideră că Serbia are încă o problemă mare legată de epidemie.
Şi Turcia oferă pachete atractive balcanicilor pentru a-şi petrece vacanțele pe țărmurile ei, dar dezavantajul mare este imaginea incertă legată de răspândirea reală a epidemiei de coronavirus.