Grecia a decis să înăsprească condițiile pentru acordarea de vize de aur. Potrivit noilor reglementări, investitorii vor trebui să investească cel puțin 800.000 de euro în zonele specificate anterior, precum și în insulele cu populații de peste 3.100 de locuitori.
Criterii dificil de îndeplinit pentru acordarea de vize de aur de către Grecia
Joi, Ministerul elen de Finanţe a prezentat o serie de modificări aduse programului de acordare de vize de aur. Astfel, a fost crescută suma minimă pe care un străin trebuie să o investească pentru a obţine un permis de rezidenţă. Această decizie a fost luată în încercarea de a aborda criza imobiliară din Grecia, anunță Bloomberg.
Începând cu 2014, Grecia a oferit permise de rezidenţă străinilor care au investit cel puţin 250.000 de euro într-o proprietate. Această ofertă a fost considerată atractivă în comparație cu programele similare din Spania și Țările de Jos. Acolo, costurile sunt de câteva ori mai mari.
În ultimii ani, Guvernul elen a majorat valoarea minimă a investiţiei necesare pentru obținerea permisului de rezidență. În august anul trecut, pragul minim de investiții pentru acordarea unei vize de aur a fost crescut la 500.000 de euro în zone populare precum Salonic. Dar și unele zone din Atena și insulele Mykonos și Santorini.
Investiția trebuie să fie de minimum 800 de mii de euro
Conform noilor reglementări dezvăluite joi seara, autorităţile de la Atena au luat o decizie similară. Investitorii vor trebui acum să investească cel puţin 800.000 de euro în zonele enumerate anterior. Precum şi în insulele cu populaţii de peste 3.100 de locuitori, potrivit Ministerului de Finanţe.
Modificările vor intra în vigoare la 31 martie. În restul ţării, pragul pentru acordarea de vize de aur a fost majorat de la 250.000 până la 400.000 de euro. În toate cazurile, investitorii vor trebui să achiziționeze o proprietate cu o suprafaţă de peste 120 de metri pătrați, care să nu poată fi utilizată pentru a fi închiriată pe termen scurt.
Mulți consideră că modificările nu vor reuși să controleze costurile cu locuințele. Cu toate că Guvernul de la Atena susține că planul îi va descuraja pe investitorii străini să achiziționeze proprietăți în zonele dezirabile.
„Programul golden visa nu are nimic de a face cu creşterile de preţuri”, spune Athina Drakopoulou, dând vina pe tendinţa de închirieri pe termen scurt.
La finele anului trecut, Athina Drakopoulou a fost nevoită să-și închidă magazinul de artizanat pe care îl deținea de 13 ani în Koukaki, un cartier din apropierea Acropolei. Proprietarul spațiului i-a dublat chiria. Drakopoulou nu a putut concura cu investitorii interesați de cafenele și Airbnb.
S-a redus numărul locuințelor disponibile la închiriat
Potrivit multor analiști, lipsa ofertei este adevăratul vinovat. Criza financiară a pus capăt noilor construcții timp de aproape un deceniu. Chiar dacă populația Greciei a rămas mai mult sau mai puțin stabilă, numărul de locuințe disponibile pentru închiriere s-a redus. În paralel, platforme precum Airbnb au transformat locuințele în proprietăți disponibile pentru închiriere pe termen scurt. Unii proprietari nemulțumiți de fiscalitate au preferat să lase locuințele nelocuite în loc să le pună pe piață.