Euro s-a depreciat vineri la minimul ultimelor 12 luni faţă de dolar, din cauza speculaţiilor că Grecia va fi nevoită să ceară ajutor pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, iar bursele asiatice au scăzut, pe fondul evoluţiei negative a acţiunilor companiilor financiare şi de resurse.

Moneda unică europeană s-a depreciat cu peste 0,5% în raport cu dolarul, la aproape 1,32 de dolari pe unitate, cel mai redus nivel după aprilie 2009, potrivit Reuters. Totodată, euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni faţă de lira sterlină.

„Ideea că situaţia datoriilor Greciei nu se va îmbunătăţi pe termen scurt este unul dintre elementele care tensionează pieţele”, a afirmat analistul Hana Daetoo Securities Kwak Joong-bo.

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a indicat joi că deficitul bugetar de anul trecut al statului elen este mai mare decât s-a anticipat, fiind echivalent cu 13,6% din Produsul Intern Brut. Totodată, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat ratingul datoriilor Greciei.

Bursa de la Hong Kong a coborât cu 0,8%, pe fondul declinului acţiunilor companiilor cu operaţiuni în domeniul bancar şi imobiliar. Titlurile coreene au scăzut cu 0,1%, cu toate că în timpul sesiunii au atins maximul ultimelor 22 de luni. În Japonia, indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a pierdut 0,3% din valoare.

Preţul petrolului destinat pieţei din SUA nu a evoluat semnificativ, stabilizându-se la 84 de dolari pe baril.

SURSA: Mediafax