Grecia: „Erorile” din planul de austeritate ar putea fi rectificate

"Erorile" evocate de mai mulţi înalţi responsabili ai UE şi FMI referitoare la impactul planului de austeritate impus Greciei asupra economiei sale "ar putea fi rectificate", a afirmat duminică ministrul elen al dezvoltării.

"Au fost făcute erori în reţeta" planului de austeritate dictat de UE şi FMI şi "încercăm să le rectificăm în măsura în care este posibil", a indicat Costis Hadzidakis într-un interviu pentru ziarul Real News.

Ţinând cont de faptul că "troica (UE-BCE-FMI) a recunoscut că au fost făcute erori" şi că "guvernul grec face în prezent eforturi serioase pentru a restabili încrederea ţării", "toate acestea ar putea duce la rectificări" şi la diminuarea rigorii planului, a subliniat ministrul.

Mai mulţi înalţi responsabili ai UE şi FMI au criticat impactul austerităţii stricte impuse Greciei de la începutul crizei datoriilor în 2010, care a aruncat ţara într-o recesiune profundă.

Dezbaterea a fost redeschisă după publicarea recentă a unui raport întocmit de economiştii FMI Olivier Blanchard şi Daniel Leigh, unde se arată că utilizarea unui coeficient de calcul greşit a dus la subestimarea efectelor negative ale măsurilor de austeritate asupra economiilor europene. Blanchard recunoscuse deja că efectele austerităţii asupra creşterii economice au fost subestimate în special în Grecia, aflată în recesiune pentru al cincilea an consecutiv.

În octombrie, ministrul adjunct grec al finanţelor, Christos Staikouras, a relevat faptul că FMI a greşit în privinţa impactului măsurilor de austeritate asupra recesiunii.
Din 2009, "coeficientul multiplicator" al măsurilor de austeritate asupra declinului creşterii, utilizat pentru elaborarea planului de redresare dictat Greciei de către UE şi FMI în schimbul ajutorului internaţional, a fost "de circa 1, în loc de 0,5", a afirmat atunci Staikouras, subliniind faptul că FMI "recunoaşte acum" acest lucru.

Întrebat joi în legătură cu acest subiect la o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a amintit că instituţia a "actualizat acest multiplicator" imediat ce a observat că, în Grecia, "condiţiile sunt diferite" decât cele luate în considerare la începutul crizei.

Rice a subliniat că "acest multiplicator nu reprezintă decât o dimensiune a problemei" şi că există ‘alţi factori care determină ajustarea finanţelor publice în fiecare ţară". "Iar fiecare ţară este diferită", a adăugat acesta.
Sursa: Agerpres