Un apartament sau o vila folosite pentru inchirierea in circuit turistic se amortizeaza si intra pe profit in maximum patru-cinci ani. Chiar daca preturile sunt mari – in medie de 1.500 USD/mp in Atena, 1.200 USD/mp in Salonic si intre 800 si 1.000 USD/mp in celelalte orase mari, este foarte rentabil sa detii o proprietate in aceasta tara si sa o exploatezi in regim de inchiriere. Un studio bine situat, mediu ca dotare si finisaje se inchiriaza in medie cu 30 USD/noapte, iar apartamentele de lux din complexe rezidentiale cu piscina si alte facilitati ating si 200 USD/noapte, in sezon de varf. Fara a pune la socoteala vacantele minunate pe care familia si prietenii proprietarului le pot petrece pe malul Marii Egee. Cele mai rentabile achizitii sunt in zonele din apropierea marilor porturi turistice – Atena, Thessaloniki si Pireus, precum si pe cateva insule celebre – Creta, Cos, Corfu, Miconos si Santorini, unde vin jumatate din numarul total al turistilor straini.
Se pot cumpara proprietati imobiliare angro. Ansambluri rezidentiale cu totul – de exemplu, in insula Corfu este de vanzare un complex cu sase casute, patru apartamente, doua studiouri, toate controlate de un computer comun – caldura, lumina, securitate, la un pret total de 498.000 USD. Singurul inconvenient este ca nu are vedere la mare, dar are in schimb multa verdeata. Se vand si cladiri construite special pentru turism, cu 15-30 de camere (foto 9 si 10), la preturi de 600.000 – 700.000 USD, si hoteluri de cate 50 de camere.
Statul grec are insa reguli stricte privind regimul de proprietate si de uz al proprietatii de catre cetatenii straini. Practic, grecii te obliga ca tot profitul obtinut dintr-o proprietate imobiliara sa-l folosesti in aceasta tara. Cu ajutorul unui avocat destept, poti sa devii un nabab si sa detii mii de case si apartamente, dar banii sunt strict monitorizati de catre greci si nu ai decat sa te extinzi pe orizontala, sa cumperi alte si alte case, dar nu poti asa usor sa le revinzi sau sa-ti aduci in tara castigurile.
Investitorii straini, mai ales americani, au gasit o cale de a ocoli legea, trecand dreptul de folosinta unor avocati greci, care le trimit periodic banii obtinuti din chirii. Aceasta metoda este riscanta. Au existat cazuri in care cetateni greci au depus plangeri la tribunal si atunci imobilele au fost nationalizate.
O alta capcana il asteapta pe proprietarul strain atunci cand vrea sa o vanda. Banii obtinuti din vanzari de case se trec printr-un cont special, monitorizat de catre stat si pot fi folositi numai pe teritoriul Greciei. Exista o singura exceptie: atunci cand si cumparatorul este de aceeasi nationalitate cu vanzatorul, cand pretul poate fi platit direct in tara de origine. Altfel spus, un roman care are o casa in Grecia si vrea sa o vanda, daca vrea sa puna mana pe bani, trebuie sa gaseasca un alt roman caruia sa i-o vanda.    

Locuintele mici se vand ca painea calda

Cele mai ieftine si mai la indemana achizitii sunt apartamentele. In acest sector ofertele sunt numeroase si exista variante de marime si confort care difera foarte mult. Exista studiouri (un fel de garsoniere cu un mic living) de 40 de mp. De exemplu, pe insula Corfu, pe un apartament destul de inghesuit, cu doua dormitoare si o suprafata de circa 60 mp, proprietarul cere 79.300 euro (vezi foto 1 si 4 cu interioarele acestuia). Il salveaza insa terasa cu lamai din spate (foto 5). Un apartament mic, bine intretinut intr-un imobil decent, intr-o zona frumoasa, aproape de mare costa cel putin 50.000 euro. Exista insa si apartamente foarte mari, cu finisaje de lux, la preturi exorbitante. De exemplu, in Atena, apartamentele din blocul din foto 2 au o suprafata utila de 240 mp, gradina pe acoperis de 130 mp, vedere superba spre mare, aer conditionat, lift propriu, doua seminee, doua bucatarii si un studio independent de 30 mp si costa nu mai putin de 729.792 euro fiecare.
Inchirierea unui astfel de apartament
s-ar face usor cu 200 euro/zi, in conditiile in care camerele la hotel de trei – patru stele ating si 300 USD/zi. Media chiriei pentru apartamentele de lux, care se afla in complexe rezidentiale cu piscina, terenuri de tenis si alte facilitati, este insa la 150 USD/noapte.Cele mai pitoresti sunt insa apartamentele de pe malul marii. Cele din foto 3 se afla in Xiropigado si sunt de vanzare: au suprafete de 50 mp, sunt mobilate si costa intre 35.000 si 41.000 euro, in functie de amplasament (unele cu fata spre mare, altele in spate sau lateral).
In Atena, pretul mediu al caselor de lux este de 2.000 usd/mp
Casele si vilele grecesti au, de regula, un design simplu, dar au finisaje interioare de lux. Construite de regula cu mai multe apartamente independente, pentru a putea fi si inchiriate, pretul lor porneste de la 150.000 euro, cele mai vechi, care necesita renovari, si ating 800.000 -900.000 euro. In Corfu, o vila veche (foto 7), mare ca suprafata utila – de 400 mp, dar care trebuie renovata, costa 132.000 euro. Aici si in insule preturile sunt mai mici decat in orasele mari port, precum Atena, Salonic si Pireu.
O vila noua, cu o suprafata utila de 290 mp, gradina de flori proprie si doua garaje (foto 6), situata in cea mai buna zona a Atenei este scoasa la vanzare la un pret de 733.675 euro. Exista insa pe piata imobiliara din Atena, tot in partea de nord a orasului, vile mai mari – de 350-400 mp, cu preturi mai mici, de 300.000-600.000 euro, dar si adevarate palate, construite insa recent, cu preturi peste 800.000 euro (cam cat cer si proprietarii romani pe o vila veche renovata pe bulevardul Kiseleff din Bucuresti). O oferta iesita din comun este cea a unei vile (foto 8) construite in 1983, care are o suprafata totala de 2.000 mp si un teren de 4.000 mp, pe care proprietarul cere 8.000.000 USD nemobilata si 9.000.000 USD complet mobilata. Domeniul are o pozitionare perfecta, doua piscine, trei lifturi, o capacitate calculata pentru petreceri de 2.000 oameni in gradina si 1.000 in interior.

Cu pretul unei vile din Baneasa poti cumpara un minihotel in Grecia
Cu toate ca legile tarii restrictioneaza accesul strainilor la proprietate, marile agentii imobiliare elene au oferte de afaceri adresate in primul rand strainilor. De exemplu, constructia din foto 9 este de vanzare si costa numai 249.500 euro. Aflata la Vatos, in regiunea Corfu, foarte aproape de plaja, cladirea are piscina, gradina, o veranda uriasa si cuprinde patru studiouri de cate 45 mp la etaj si doua apartamente la parter, fiecare cu cate doua camere, bucatarie, living si baie. Pretul unor astfel de imobile in insule costa intre 250.000 si 400.000 euro. Atunci cand numarul camerelor este mai mare, pretul creste proportional. O pensiune (foto 9) situata in Agios Markos, cu o suprafata totala de 380 mp, cu 15 studiouri costa 674.982 euro, pret in care este inclus si un teren de 2.400 mp. Pensiunea este complet echipata si are o piscina moderna. La acest pret nu gasesti insa astfel de oferte in Atena. Aici preturile sunt duble si exista putine alternative, fiind bataie pe cladirile bine construite, bine amplasate si care au o rata a rentabilitatii fulminanta. Un exemplu elocvent este cel al unui castel aflat in zona Kifissia din Atena (foto 11): un turn gotic, cu o suprafata construita totala de 450 mp si cu un teren aferent de 2.788 mp este de vanzare la un pret de 3.000.000 USD. Aerul medieval de la exterior este completat de capela bizantina de secol XIII, de pe domeniu.

Ce trebuie sa faca un strain cand cumpara o casa

· Cetatenii Comunitatii Europene au permisiunea de a cumpara orice fel de bun imobiliar (casa, teren etc.) pe teritoriul Greciei. Ceilalti straini, printre care si romanii, nu pot cumpara case, decat folosind doua subterfugii: sa fie sau sa devina actionar al unei firme inregistrate in Grecia sau in UE sau sa angajeze un avocat grec, care sa-i faca o cerere speciala catre Ministerul Apararii din Grecia.r
r
• este obligatoriu sa va angajati un avocat, care sa verifice actele de proprietate ale casei sau terenului si daca sunt sau nu ipotecate; in aceasta tara notarii nu au obligatia de a verifica actele, ei doar autentifica pe cele pe care le semneaza;r
r
• de regula, se semneaza mai intai un pre-contract de vanzare -cumparare, cu un acont de 10% din pretul casei, act prin care se fixeaza un termen de 30-60 de zile, timp in care sunt verificate actele si prevederile planurilor zonale de urbanism; pentru casele sau terenurile situate in imediata apropiere a marii, trebuie acordul autoritatii locale care controleaza linia de coasta; pentru terenurile din imediata apropiere a marii este obligatoriu sa obtineti un certificat al autoritatilor de coasta, in care sa se specifice daca puteti construi si ce anume. In acest domeniu exista reguli foarte stricte;r
r
Costurile suplimentare pentru incheierea tranzactiei sunt mai mari ca la noi si cuprind:r
• taxe pentru transfer, care se platesc catre statul grec, in valoare de 7,21% din valoarea casei sau terenului, daca aceasta costa mai putin de cinci milioane Grd (14.674 euro) sau 9,27% daca trece de acest prag;r
r
• comisionul notarului, care variaza intre 2,2% si 2,5% din valoarea taxei pentru transfer;r
r
• comisionul avocatului, de 1-1,5% din pretul casei;r
r
• comisionul agentiei imobiliare, daca este cazul, de 3%+TVA de 18%.