Ea a fost prima femeie care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Stat, instanța administrativă superioară a țării, funcție pe care a deținut-o timp de 15 luni până la alegerile de miercuri. În votul parlamentar de miercuri, a primit sprijinul a 261 de parlamentari într-un Parlament cu 300 de locuri, mult peste cele 200 cerute de Constituție.
În urma votului, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că rezultatul oferă „o fereastră spre viitor”. „Țara noastră intră, cu mai mult optimism, într-un nou deceniu”, a mai adăugat el.
Grecia vine după o criză financiară și politică
Decizia lui Mitsotakis de a o alege pe Sakellaropoulou a fost văzută la scară largă ca o mișcare de contra criticilor legate de lipsa femeilor din cabinetul său, unde doar o mână de femei dețin funcții de conducere.
Grecia iese dintr-o criză financiară de un deceniu și de ani de criză politică. Când Mitsotakis a anunțat nominalizarea, el a spus că schimbarea în societatea greacă „începe de sus … femeile din Grecia primind poziția pe care o merită”.
Grecia a rămas în urma altor țări europene în ceea ce privește numărul femeilor care ocupă funcții de conducere în politică. Acesta se situează sub media europeană în ceea ce privește egalitatea de gen și s-a situat în partea de jos a indicelui egalității de gen pentru anul 2017, conform Institutului European pentru Egalitate de Gen.