Aceasta este părerea lui Nouriel Roubini, exprimată după discuțiile din această săptămână ale creditorilor externi cu guvernul de la Atena. Roubini spune că măsurile impuse de aceștia sunt "draconice" și vor arunca Grecia într-o și mai mare depresie, care va duce în final la ieșirea din euro în 2013.
Liderii coaliţiei guvernamentale au ajuns miercuri la un acord de principiu în privinţa măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, după ce premierul Antonis Samaras le-a spus că Grecia nu are altă opţiune. El i-a avertizat şi asupra scăderii lichidităţilor de care dispune statul, motiv pentru care guvernul grec intenţionează să emită luna aceasta bonuri de tezaur în valoare de circa 6 miliarde de euro, potrivit ministerului de finanţe.
Aceste măsuri sunt o condiţie pentru deblocarea în luna septembrie a unei tranşe de împrumut în valoare de 31,5 miliarde de euro, din planul de salvare de 130 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Potrivit presei elene, noile reduceri de cheltuieli vor afecta în principal pensiile, securitatea socială şi salariile funcţionarilor publici.
Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat că o ieşire a Greciei din zona euro ar fi ‘gestionabilă’, însă ‘nu este de dorit’, într-un interviu pentru postul de televiziune german WDR al cărui conţinut a fost publicat marţi pe site-ul guvernului luxemburghez, informează AFP.
O ieşire a Greciei din zona euro ‘ar fi un proces gestionabil în condiţiile actuale. Însă trebuie adăugat că nu este o chestiune de dorit pentru că ea comportă riscuri importante, în special pentru populaţia cu venituri mici din Grecia’, a spus premierul luxemburghez.
Întrebat dacă ar putea exclude categoric această posibilitate, Jean-Claude Juncker a declarat: ‘în orice caz, nu până la toamnă, şi nici după’.