Autorităţile din Grecia au anunţat, vineri, că restricţiile antiepidemice urmează să fie înăsprite în zona capitalei Atena, motivul invocat fiind „tendinţa constant crescătoare” a epidemiei de COVID-19, potrivit Reuters.

Conform unora dintre noile măsuri, în vigoare începând de luni până pe 4 octombrie, sunt suspendate concertele în spaţiile închise şi deschise, numărul persoanelor care pot participa la nunţi, botezuri şi funeralii va fi limitat la 20 şi la maxim 9 pentru orice altă adunare în spaţiul public.

De asemenea, persoanele în vârstă de peste 68 de ani sunt îndemnate să-şi limiteze deplasările, să evite transportul public şi să poarte mască.

Angajatorii din Grecia, atât din sectorul public cât şi din cel privat, sunt obligaţi să asigure 40% din activitate prin telemuncă şi să apeleze la lucrul în ture.

Vineri, 18 septembrie, au fost raportate pentru ultimele 24 de ore în Grecia 339 de noi cazuri de COVID-19, dintre care aproximativ jumătate în Attica, zona metropolitană a capitalei Atena. „Creşterea infectărilor coincide cu revenirea din vacanţe” şi epicentrul epidemiei este Atena, remarcă expertul grec în boli infecţioase Gikas Magiorkinis.

Anterior, premierul grec Kyriakos Mitsotakis declarase că Guvernul său este pregătit să impună noi restricţii ca urmare a accelerării epidemiei, transmite Agerpres.

Grecia, lovită de uraganul mediteranean „Ianos

În această săptămână, Europa va fi lovită de un episod de furtună tropicală, iar în Grecia un uragan mediteranean va face prăpăd.

Acest tip de furtună are caracteristici similare cu uraganele și taifunurile. Uraganele mediteraneene, însă, se formează în ape mai reci și se mișcă dinspre vest spre est, spre deosebire de uraganele care se formează în Atlantic.

Uraganul mediteranean care lovește Grecia se numește „Ianos” și ar putea să fie cel mai puternic astfel de fenomen meteo din Europa. Furtuna pare că devine mai puternică, iar imaginile din satelit arată că începe să semene cu uraganele care lovest period sudul și Coasta de Est a Statelor Unite.

În ceea ce privește viteza vântului produsă de Ianos, aceasta este de 90 de kilometri pe oră, însă ea urmează să crească înainte să lovească țărmul, ajungând și la forțe și viteze similare uraganelor americane – 120 de kilometri pe oră sau mai mult.