Guvernul de la Atena se confruntă cu un deficit de aprovizionare în sectorul farmaceutic și a suspendat toate exporturile de medicamente. Totodată, prețurile medicamentelor vor fi micșorate: Biroul Naţional pentru Medicamente, un fel de Agenție Națională a Medicamentului din Grecia, a transmis scrisori guvernelor europene în care le cere să nu ia în calcul la stabilirea preţurilor din propriile ţări ultimele cotaţii reduse din Grecia.
Pentru că are printre cele mai mici prețuri la medicamente, Grecia a devenit în ultimii ani o sursă importantă pentru cumpărarea de cantităţi mari de medicamente pentru export paralel. Noile reduceri de preţuri ar trebui să aducă statului elen economii de circa 300 de milioane de euro, bani proveniți mai ales din vânzările de medicamente generice. 
Și România s-a confruntat în ultimii trei ani cu fenomenul exportului paralel, din cauza politicii celui mai mic preț la medicamente din UE. Mmedicamente în valoare de un miliard și jumătate de euro au luat calea străinătății începând cu  2009, odată cu decizia Guvernului de a pune cel mai mic preț din Europa la medicamentele din România. Potrivit Cegedim, exporturile paralele de medicamente au ajuns la 500 milioane euro in 2011 si se așteaptă să se ajungă la 700 milioane euro anul acesta.