Dacă problema datoriilor a început să se pună în termenii aceștia și dacă negocierile pentru un nou împrumut se poartă în cheia unor condiții de acest gen, atunci este mai urâtă și mai gravă decât imaginea de până acum, în care un stat afundat în datorii are în continuare nevoie de bani, iar băncile din zona euro au expunere mare pe datoria respectivă. Vorbim despre un principiu fundamental pe care se construiește un stat.

Există mai multe semne de întrebare ce însoțesc acest aspect al lipsirii de suveranitate: Mai întâi, cine ar lua decizia ca unui stat european să-i fie restrânsă suveranitatea? Nemții? Francezii? Se va decide la Bruxelles? FMI?

Până să se gândească la sancțiuni de genul acesta, Merkel ar trebui să-și dea seama că din punct de vedere "tehnic" şi chiar la nivel constituţional este imposibil să restrângi suveranitatea.
Un scenariu probabil: Sunt șanse ca restrângerea suveranității să reprezinte preluarea autorității de privatizare a activelor statului. Astfel, cel mai probabil, organismul care se va ocupa de procesele de privatizare nu va fi constrolat de greci ci de „nașul” care a dat banii și care a cerut restrângerea suveranității, în cazul nostru Germania. Ce garanție vor avea grecii că privatizările şi vânzarea unor active vor fi realizate corect și transparent și că nemții nu-și vor trage o serie de contracte favorabile care să le asigure posesia unor active atractive deținute inițial de greci? Niciuna…Mai pe scurt, dacă privatizările vor fi controlate de afară, vom putea vorbi de cumpărarea, la propriu, a Greciei.

Concluzia este că restrângerea suveranității este un preț mult prea mare pe care grecii ar trebui să-l plătească pentru un nou ajutor financiar.  Sunt de acord că grecii nu ar trebui să ia bani în mod gratuit  și să își facă un mod de viață din a trăi pe spatele creditorilor, însă restrângerea suveranității este totuși prea mult. Și ca să citez un forumist de pe site-ul capital.ro, am putea vorbi despre un al patrulea Reich, dacă nemții ar obține restrângerea suveranității? Poate constitui o temă de gândire.