După pandemia de coronavirus care a creat probleme financiare grave la nivel mondial, Grecia va fi cea mai câștigată în ceea ce privește relansarea economiei.
Grecia pare a fi cea mai câştigată proporţional cu PIB-ul său de pe urma fondului de subvenţii europene în valoare de 500 de miliarde de euro, potrivit propunerii Comisiei Europene prezentate oficial de Ursula von der Leyen în Parlamentul European. Acest lucru înseamnă că, de fapt, criteriul folosit pentru alocarea propusă a fondurilor nu va fi cel al numărului de victime produse de coronavirus, ci efectul pandemiei asupra economiei pe baza a doua criterii: gradul de dependenţă al unei economii de sectoarele care au fost afectate de carantină, precum şi structurarea internă a producţiei – şi anume cât de ridicat este procentul întreprinderilor foarte mici din total.
Concret, Grecia va primi 22,5 miliarde de euro sub formă de subvenţii şi 9,5 miliarde de euro ca împrumuturi, în total 32 de miliarde de euro.
Portugalia primeşte 15,5 miliarde sub formă de subvenţii şi 10,8 miliarde de euro ca împrumuturi, în total 26,3 de miliarde de euro.
Spania primeşte 77,3 miliarde sub formă de subvenţii şi 63,1 miliarde de euro ca împrumuturi, în total 140,4 miliarde de euro.
Italia primeşte 81,8 miliarde sub formă de subvenţii şi 90,9 miliarde de euro ca împrumuturi, în total 172,7 miliarde de euro.
Germania va primi 28 de miliarde de euro sub formă de subvenţii, sumă cu mult mai mică decât cea care ar corespunde PIB-ului său, lucru logic, pentru că cineva trebuie să plătească pentru acest pachet. Berlinul plăteşte, de altfel, pentru propriul său pachet de redresare mult mai mult decât întregul pachet european, scrie New Money.
Creşterea împrumuturilor pentru ţările din sud nu îngrijorează pentru moment autorităţile monetare. Christine Lagarde a spus astăzi de dimineaţă că nu este îngrijorată de creşterea datoriei întrucât dobânzile sunt scăzute şi deoarece cheltuielile publice sunt singurul mod de a contracara o criză de o asemenea amploare.
Câştig net pentru Grecia
Beneficiul pentru Grecia este calculat la 8,5% din PIB. Pentru Italia, beneficiul net (după scăderea contribuţiei sale la bugetul comunitar) este de numai 1%, iar pentru Spania, beneficiul net se ridică la 2,6% din PIB.
Proporţional cu dimensiunea economiei, economia greacă se bucură de cel mai mare beneficiu în comparaţie cu ţările din sud.