O ţară cu o economie bulversată aşteaptă o mână de ajutor şi din partea românilor, cei care s-au dovedit a fi, la capitolul turism, clienţi buni, numeroşi şi constanţi. În 2010, turiştii români ar putea aduce până la 250 de milioane de euro în conturile industriei elene a ospitalităţii.

Cu economia la pământ, strivită de greve şi manifestaţii de protest aproape zilnice, grecii îşi pun mari speranţe de salvare în turism. La miliardele de euro pe care le adună anual industria locală a ospitalităţii contribuie din plin şi românii.

Potrivit statisticilor oficiale, din cele peste 13 milioane de turişti pe care Grecia îi primeşte anual, 350.000 sunt români. Neoficial însă, numărul românilor depăşeşte o jumătate de milion. Această cifră este constantă în ultimii patru ani, turiştii români fiind în top, alături de germani şi britanici. Turiştii din România lasă în staţiunile greceşti, vară de vară, sute de milioane de euro.

„Nu trebuie să-i convingem. Sunt deja obişnuiţi să vină în Grecia”, spune, pentru Capital, Nikos Diakolios, directorul pentru România al Organizaţiei Elene de Turism. Acesta estimează o creştere a fluxului turistic cu 10-15% în 2010.

De patru ori mai buni ca germanii

202-49404-capital_19.jpgValoarea medie a unui pachet de servicii turistice contractat de un român este de 300 de euro. Alţi 300 de euro sunt cheltuiţi, în medie, pe diverse servicii şi suveniruri. Practic, o singură persoană vine cu cel puţin 600 de euro în Grecia, ceea ce ar însemna, la un calcul fără pretenţii, că peste 200 de milioane de euro intră în Grecia de la români în fiecare vară.

„Românii, ca şi grecii, lasă în vacanţă şi ultimul ban. Dacă un român cheltuie, în medie, 300 de euro, un german cheltuie doar 80 de euro“, subliniază oficialul elen.

Conform celor mai recente date statistice, numărul turiştilor este în scădere în zone precum Creta sau Katerini, dar a crescut în zonele din nord (Halkidiki, Thasos). Pe segmentul insular, cererea e constantă pentru Rhodos şi Corfu.

„Ne bazăm în 2010 pe ofertele last minute, mai ales că nici nu avem de gând să scumpim pachetele turistice”, mai explică oficialul. Mai mult, pentru a creşte numărul turiştilor, grecii vor să se promoveze şi în afara sezonului estival.

„Încercăm să-i aducem la noi şi de Paşte, 1 mai, în weekenduri, pentru că city breakurile la Salonic şi Atena au prins foarte bine“, mai spune Diakolios. De asemenea, turoperatorii greci speră să o convingă pe Elena Udrea să introducă croaziere de pe litoralul Mării Negre către cel mediteranean.