Grecia va fi nevoită să părăsească zona euro dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de finanţare internaţională, de 130 miliarde euro, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului elen Pantelis Kapsis.
Acesta reprezintă un avertisment public neobişnuit de puternic ce vizează atragerea sprijinului intern pentru măsurile dure, comentează Reuters.
"Acordul de finanţare externă trebuie semnat, altfel vom ieşi de pe pieţe, vom ieşi din euro. Situaţia va fi mult mai grea", a declarat Pantelis Kapsis la Skai TV.
Grecia se află într-o cursă contra-cronometru de a ajunge la o înţelegere cu Uniunea Europeană, FMI şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni privind detaliile acordului de finanţare externă. Guvernul elen are următoarea scadenţă semnificativă în martie, riscând intrarea în insolvenţă dacă nu va obţine până atunci un împrumut extern.
Atena şi partenerii ei europeni au respins în repetate rânduri varianta ieşirii Greciei din zona euro, care ar putea atrage întregul bloc într-o criză şi mai gravă şi chiar au evitat până acum să spună că ieşirea statului elen din zona euro este un scenariu posibil.
Dar oficialii greci care trebuie să adopte măsuri nepopulare, au avertizat în ultimele zile că revenirea la drahmă ar fi "iadul" pentru ţară şi că statul grec trebuie să rămână la austeritate pentru a-l evita.
Reprezentanţii UE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene sunt aşteptaţi la Atena la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune la punct noul acord de finanţare externă, convenit la summit-ul UE din octombrie, pentru a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată şi o ieşire din zona euro.
Sondajele de opinie arată că populaţia elenă doreşte luarea tuturor măsurilor care asigură păstrarea Greciei în zona euro, chiar dacă nu sutn de acord cu austeritatea.