Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat duminică, la Palatul Victoria, că nu există dovezi care să ateste fapul că o firmă românească ar fi exportat în Grecia carne de cal, etichetată drept carne de vită.
Prezent la reuniunea care a avut loc duminică, la Palatul Victoria, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA), Vlad Mănăstireanu, a confirmat că unitatea de producţie din România acuzată de Grecia că a etichetat greşit carnea de vită a dovedit că nu poate fi incriminată. ”Toate actele şi documentaţia care au permis să ne dezvinovăţim au rămas fără ecouri din partea Greciei. Noi am demonstrat că unitatea din România, acuzată de Grecia, a etichetat şi a exportat correct- carne de cal şi de vită. Proprietarul din Grecia mai are două societăţi în Bulgaria şi una la Atena. Astăzi pot să spun că toate probele sunt negative la carnea de cal, deci unitatea românească incriminată iese de sub orice formă de acuzaţii’, a spus Mănăstireanu.
Reamintim că, zilele trecute, autoritatea greacă pentru alimentatie (Efet) a anuntat că a descoperit "ADN de cal în eșantioane" de carne de vită congelată, importată din România”, fară să precizeze și firma furnizoare.
"Doua eșantioane pozitive au fost descoperite între cele 26 de teste ADN efectuate până în prezent", a anuntat Efet într-un comunicat de presă.
Rezultatele probelor vor fi trimise la Comisia Europeană
Vicepresedintele ANSVSA, a mai precizat că Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va transmite Comisiei Europene rezultatele probelor pentru ADN si fenilbutazonă din carnea de cal și de vită. "De la 1 martie, autoritățile din România trebuie să efectueze 100 de probe pentru determinarea ADN-ului la produsele din carne și 168 de probe pentru determinarea cantității de fenilbutazonă. De vineri, am dat notă de serviciu în toată țara, iar laboratorul de referință este în serviciu în permanență. Am dat termene de 10 zile ca toate probele să ajungă la institut și pe 23 martie putem să raportam rezultatele pe care ANSVSA, prin institut, le poate comunica Comisiei Europene. În aceeași perioadă vor efectuate și probele de fenilbutazonă pentru carnea de vită și de cal", a spus Mănăstireanu.
În tot răul e și un bine: A crescut consumul de carne de cal
"Să ştiţi că zilele trecute am fost în mai multe state, printre care şi Franţa, şi acolo autorităţile spuneau că a crescut foarte mult consumul de carne cal. Toată lumea, vorbind despre cât de bună este carnea de cal, a mers şi a început să testeze produsele respective", a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, la începutul reuniunii de la Palatul Victoria.