'În opinia mea, cele două chestiuni nu sunt legate. Din informaţiile mele, nu se discută despre ieşirea Greciei din Uniunea Europeană. În consecinţă, atâta timp cât rămâne parte a acestei uniuni economice şi politice, Grecia va fi un participant al sancţiunilor care au fost impuse Rusiei. Deci, prezenţa Greciei în zona euro nu creează, în opinia mea, o legătură cu măsurile noastre de răspuns', a spus Likhachev.
La finele lunii trecute, miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei până la sfârşitul lunii ianuarie 2016. În replică, Ministerul rus al Agriculturii a informat că a început să elaboreze o propunere referitoare la prelungirea embargoului impus pentru produsele alimentare occidentale.
În luna august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările ce au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.
Înaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau în Rusia produse agroalimentare, acestea fiind înlocuite în prezent de societăţi din Asia, Africa şi America Latină, dar şi din ţări europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.
AGERPRES