Reprezentanţii UE, BCE şi FMI estimează că Atena nu va reuşi să-şi îndeplinească anul acesta ţinta de excedent bugetar primar, a anunţat publicaţia germană 'Der Spiegel' citând surse apropiate de creditorii internaţionali ai Greciei, transmite Reuters.
Fostul Guvern elen anunţase anul trecut că Atena va înregistra un excedent bugetar primar de 3% din PIB în 2015 dar sursele citate de ziarul german au declarat: 'Probabil nu va rămâne nimic din acel angajament'.
De asemenea susţin că situaţia financiară a Greciei s-a înrăutăţit din ianuarie, după alegerea noului premier Alexis Tsipras, iar în acest moment deficitul de finanţare a urcat la 20 miliarde de euro (22 miliarde de dolari).
Un purtător de cuvânt al ministrului german de Finanţe a refuzat să comenteze informaţiile referitoare la neîndeplinirea ţintei de excedent bugetar primar şi la deficitul de finanţare cu care se confruntă Grecia.
Guvernul elen a trimis vineri o listă cu propuneri de reformă către zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, în speranţa că va putea debloca astfel noi fonduri din partea creditorilor. La finele lunii trecute, miniştri de Finanţe din zona euro au căzut de acord să ofere Greciei o prelungire cu patru luni a programului de asistenţă, cu condiţia ca Atena să demareze o serie de reforme.
În lista de reforme se estimează un excedent bugetar prima de 1,5% din PIB în acest an, sub nivelul de 3% din PIB inclus în pachetul de asistenţă financiară convenit cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI. De asemenea Grecia ar urma să înregistreze un avans al economiei de 1,4% în 2015.
Recent, Ministerul elen de Finanţe a revizuit datele din 2014 privind excedentul bugetar primar, la 0,3% din PIB, faţă de o estimare de 1,5% din PIB a fostului Guvern de la Atena.
Conform listei de propuneri, veniturile statului vor fi majorate cu trei miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) prin combaterea evaziunii fiscale, privatizări şi taxe mai ridicate la alcool şi ţigări. Lista urmează să fie analizată în acest weekend de reprezentanţii UE, BCE şi FMI.
Aprobarea creditorilor internaţionali este necesară înainte ca Atena să poată beneficia de fondurile care îi vor permite să evite falimentul.
Grecia are nevoie urgentă de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată şi ieşirea forţată din zona euro. Potrivit unor surse guvernamentale, Grecia riscă să rămână fără lichidităţi până la data de 20 aprilie dacă nu primeşte noi fonduri din partea creditorilor. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacţiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entităţile de stat, dar potrivit surselor aceste operaţiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.
Capacitatea de finanţare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe pieţele de termen lung şi mediu, iar autorităţile de la Atena trebuie să ramburseze în luna martie şase miliarde de euro către creditorii internaţionali. În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursat în totalitate.
SURSA: Agerpres