“Grecia caută variante alternative la privatizarea operatorului reţelei energetice”, scrie Le Monde, care citează Reuters şi DPA.
“Grecia va căuta variante alternative la procesul de privatizare al operatorului reţelei energetice a ţării – ADMIE, a afirmat ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, într-un interviu acordat publicaţiei Agora, transmit DPA şi Reuters. Una din condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este înfiinţarea unui Fond de privatizare, de 50 de miliarde de euro. Fondul va fi utilizat pentru recapitalizarea băncilor elene iar banii rămaşi vor fi reinvestiţi în Grecia de Guvernul de la Atena şi vor fi folosiţi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autorităţile europene. “Vom urma un drum alternativ, măsuri echivalente, aşa cum a fost cazul şi în alte state europene”, a declarat Skourletis. Privatizarea operatorului reţelei energetice a ţării, alături de cea a firmei mamă Public Power Corporation – cea mai mare companie de electricitate din ţară – au fost oprite în ianuarie, când a venit la putere Guvernul premierului Alexis Tsipras. Precedentele guverne de la Atena au obţinut câteva progrese în procesul de privatizare. O parte din portul Pireu a fost concesionată companiei chineze de transport Cosco, care a creat în ultimii trei ani 1.500 de locuri de muncă. Anul trecut, Loteria Naţională OPAP a fost vândută pentru 652 milioane de euro iar unele clădiri deţinute de stat au fost de asemenea vândute. În februarie, noul Guvern de la Atena anunţa îngheţarea privatizării activelor de stat, inclusiv a celor mai mari porturi ale ţării, Pireu şi Salonic. Creditorii internaţionali ai ţării au cerut privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă, în schimbul asistenţei internaţionale”, mai scrie Le Monde.
„Grecia, lovită de rapoarte privind un plan secret privind o ofensivă a băncilor de a se întoarce la drahmă”, titrează The Guardian.
„Unii membri ai guvernului de stânga aflat la putere în Grecia au vizat rezervele băncii centrale și conturile contribuabililor pentru a pregăti o revenire la drahma, potrivit unor rapoarte care evidențiate haosul din partid de guvernământ SYRIZA. Nu este clar cât de serios consideră guvernul că sunt aceste planuri, atribuite fostului ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis și fostului ministru de Finanțe, Ianis Varoufakis. Ambii au fost schimbaţi din funcţie în această lună. Cu toate acestea, dezvăluirile au fost confiscate de către partidele de opoziție, care cer o explicație. Această ştire, dată publcităţii duminică a venit la sfârșitul unei săptămâni de speculații febrile în privinţa a ceea ce au avut în minte radicalii Syriza ca alternativă la condițiile de salvare dificile pe care Tsipras le-a acceptat fără tragere de inimă pentru a menține Grecia în zona euro. Aproximativ un sfert din cei 149 de deputați ai partidului s-au răzvrătit în privinţa propunerii de a trece măsurile de austeritate zdrobitoare în schimbul celor 86 de miliarde de dolari în împrumuturi noi. Tsipras luptă pentru a ține partidul unit.”
„Planul de ieşire a Greciei din zona euro: zvonurile privind o lovitură de stat irită politicienii din Grecia”, citim în piblicaţia germană Der Spiegel.
“Șeful rezervei federale a fost arestat și drahma ar putea fi introdusă din nou peste noapte: acest plan secret al ieşirii Greciei din zona euro putea ar fi dezvoltat de oficialii guvernamentali greci, potrivit unui ziar. Acum furia din Atena este mare. Planuieşte guvernul grec o lovitură de stat monetară? Acest lucru este sugerat de un material publicat duminică de ziarul Kathimerini. Astfel, membrii partidului de guvernământ din Grecia, SYRIZA au atacat deliberat sistemele de date ale autorităților fiscale de a stabili un sistem bancar paralel. Care ar trebui să facă revenirea la drahmă doar prin apăsarea unui buton.”
„Motivul real pentru care situaţia Greciei îngrijorează pe toată lumea”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Situația din Grecia pare să fie soluționată. În această săptămână trecut, Parlamentul grec a adoptat un alt set de măsuri care ar permite guvernului grec să înceapă negocieri cu creditorii săi europeni, aducând Atena mai aproape de un nou pachet de salvare. Dar, privind spre cea mai recentă criză, atunci când Grecia a organizat un referendum fiind în incapacitate de a face plata către FMI și aștepta să vadă dacă ar poate să rămână în continuare în zona euro, oamenii au fost foarte preocupaţi de extinderea situaţiei din Grecia la alte ţări din zona euro. Astfel, în cazul în care Executivul de stânga a fost capabil să obțină de creditorii europeni o negociere, atunci şi alți membri euro puternic îndatoraţi, cum ar fi Spania și Italia, ar putea avea mișcări politice similare. În plus, în cazul în care Syriza va scoate Grecia din zona euro, acest gest va fi urmat şi de mişcări similare ale altor ţări, iar moneda euro s-ar prăbuși.”
„Turismul Greciei se reface rapid”, titrează The Wall Street Journal.
„Turiştii se întorc în Grecia în număr mare, eliminând temerile potrivit cărora controale de capital și proteste antiausteritate ar submina una dintre puținele industrii de succes în ţara lovită de lipsa numerarului în mijlocul sezonului de vară. Rezervarile, care au suferit la începutul acestei veri, când ţara s-a aflat la un pas de faliment, au recuperat terenul pierdut după ce guvernul grec a ajuns la un acord de salvare cu creditorii. Operatorii de turism și companiilor aeriene spun în același timp rezervele arată o vigoare reînnoită. "Gestionăm criza destul de bine", a declarat Aris Ikkos, director de cercetare la Institutul Confederaţiei Turismului din Grecia – SETE. În ultimele zile ale lunii iunie și începutul lunii iulie, rezervările hoteliere au scăzut cu 20% pe an, a spus el, "dar de atunci există indicii puternice ale unei creșteri și estimam că suntem la egalitate sau ușor peste nivelurile de anul trecut."