Grecia pierde anual între 10 şi 16 miliarde euro din cauza evaziunii fiscale, conform unui studiu prezentat de compania de consultanţă Ernst&Young, la o conferinţă la Salonic, potrivit agenţiei EFE.
Numai din nedeclararea TVA, statul are pierderi anuale de şase miliarde euro, la care se adaugă, printre altele, o evaziune cuprinsă între 3,5 şi 8,4 miliarde euro din impozite neplătite de persoane fizice.
Conform firmei de consultanţă, principalii factori care alimentează frauda sunt: creşterea continuă a impozitelor, birocraţia, un exces de reglementare şi lipsa culturii fiscale.
Premierul Alexis Tsipras, când şi-a asumat conducerea Guvernului, în urmă cu doi ani, a declarat că lupta împotriva fraudei este unul dintre obiectivele sale principale.
Realitatea este însă mai complicată, nu numai din cauza lipsei de fonduri şi de personal pentru întărirea controalelor Fiscului, dar şi a imposibilităţii multor cetăţeni de a face faţă presiunii fiscale în creştere, cu atât mai mult cu cât aceasta se adaugă multiplelor reduceri ale veniturilor.
Un instrument cu ajutorul căruia Guvernul intenţionează să îmbunătăţească colectarea este promovarea utilizării cardurilor de credit la plăţi.
Cotidianul Kathimerini scria marţi că Executivul a prezentat creditorilor o serie de propuneri pentru a da facilităţi fiscale celor care utilizează mai intens acest instrument de plată.
Astfel, Guvernul vrea să acorde reduceri fiscale celor care achită peste 80% din cheltuielile anuale cu carduri de debit sau de credit. (Sursa: Agerpres)