Suma provine din veniturile din acţiunile preferenţiale pe care statul le deţine la băncile greceşti, ca urmare a sumelor injectate pentru a ajuta la recapitalizarea lor. Autorităţile de la Atena, care trebuie să ramburseze în luna martie şase miliarde de euro către creditorii internaţionali, dintre care 1,5 miliarde de euro numai către Fondul Monetar Internaţional, au cerut vineri aprobarea EFSF pentru a utiliza suma de 555 milioane de euro aflată în rezerva Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF).

Preşedintele EFSF, Klaus Regling, a declarat că aceşti bani au fost plătiţi de băncile greceşti înainte de programul de asistenţă din 2010 iar creditorii internaţionali nu au niciun drept asupra lor. Fondul European de Stabilitate Financiară a fost creat în 2010 pentru a asista financiar ţările în dificultate din zona euro precum Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Un purtător de cuvânt al EFSF a subliniat că între 2012 şi 2014 Fondul a transferat Greciei suma de 48,2 miliarde de euro pentru a consolida băncile elene. Din această sumă, 37,3 miliarde de euro au fost utilizate iar restul de 10,9 miliarde de euro au fost returnate către EFSF la data de 27 februarie. Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că în rezerva Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) se mai află 856 milioane de euro, dintre care 555 milioane de euro au fost cerute de Guvernul Tsipras.

Cu prilejul reuniunii de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, Grecia a acceptat să demareze negocierile cu partenerii europeni pentru punerea în practică a reformelor solicitate de creditorii internaţionali în vederea deblocării ultimei tranşe din acordul de asistenţă.

AGERPRES