Nici reducerile de 50% ale magazinelor nu îi mai conving pe greci să dea cash-ul din mână. Chiar şi la Atena vânzările cu amănuntul au suferit un declin anualizat de 40%.
Două luni cu băncile închise au lovit crunt comerţul din Grecia. În unele pieţe vânzările de retail au căzut chiar şi cu 70%, informează publicaţia locală e-Kathimerini preluând date furnizate de Confederaţia Elenă a Comerţului şi Antreprenoriatului. În Atena declinul este de 40%, în vreme ce în Salonic şi Piraeus avem un colaps de 60%. Chiar şi punctele preferate ale turiştilor precum Rhodos cunoşte o înjumătăţire a comerţului cu amănuntul. În Trikala, situată în Grecia centrală picajul este extrem, de 60-70%. "Economia Greciei cunoaşte un colaps total: doctorii fug din ţară, iar vânzările cu amănuntul se prăbuşesc cu 70%", titrează portalul financiar Zero Hedge. Atunci când pun mâna pe cash, potenţialii consumatori preferă să ţină de el. Acumularea de bani gheaţă a devenit un sport naţional în Grecia, spun persoane din mediul de afaceri preluate de Associated Press.
Este precipitarea unui declin abrupt începând în luna mai a.c. atunci când în fiecare zi erau închise 60 de afaceri şi erau daţi afară câte 613 oameni, conform cifrelor oferite de aceeaşi confederaţie patronală şi citate de Wall Street Journal. Vânzătorii en-gros nu-şi mai vedeau banii de la clienţi pentru a putea reînnoi stocurile, iar contrapărţile externe ale importatorilor refuzau să se mai lanseze în alte tranzacţii.
7.500 de medici au părăsit Grecia în ultimii cinci ani
Cât de gravă este criza? Impactul ei pare a fi social şi pe termen lung. Date alarmante au fost oferite săptămâna trecută de Asociaţia Medicală din Atena. Potrivit unui avertisment al acesteia preluat de Greek Reporter deja capitala Greciei se confruntă cu un deficit de cadre medicale. Din anul 2010 şi până în prezent deja 7.500 de doctori au părăsit ţara. Mai mult decât atât, în primele luni din 2015 au fost deja eliberate 790 de certificate de atestat, documente necesare pentru munca în străinătate.
"Este una dintre cele mai mari pierderi ale crizei cea a minţilor mari", a declarat Giorgos Patoulis, şeful asociaţiei ateniene a medicilor. "În scurt timp sistemul medical naţional va avea un personal îmbătrâmnit şi va fi incapabil să ofere toate serviciile", a continuat el. Documentaţiile extrase pentru atestat indică, de asemenea, că numai în ultimii trei ani sute de asistente medicale au părăsit sau intenţionează să părăsească ţara.