Țările din zona euro au convenit ieri să acorde Greciei un ajutor fără precedent în valoare totală de 30 de miliarde de euro, pentru ca aceasta să poată depăşi dificultăţile financiare şi criza bugetară care au fragilizat Europa întreagă.

„Statele membre ale Eurozone vor pune fonduri la dispoziţia Greciei, sub forma unor împrumuturi bilaterale”, a explicat Jean-Claude Juncker, precizând că fiecare stat din zona euro va participa la acest sprijin în funcţie de posibilităţi. Alte 15 miliarde euro ar urma să vină de la FMI.

„Este o sumă uriaşă. Este mai mult decât o bazooka (lansator de rachete antitanc – n.r.). Au ajuns la abordarea nucleară a problemei Greciei”, comentează Stephen Jen, fost economist FMI şi actual director executiv la BlueGold Capital Management LLP Londra.

Cu toate acestea, Grecia mai are nevoie de bani, subliniază publicaţia The Economist. Astfel, până la finalul acestui an, Grecia va trebui să împrumute nu mai puţin de 50 de miliarde de euro.

Grecia a împrumutat deja peste 15 miliarde de euro în acest an prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni şi a unui plasament privat, dintr-un necesar estimat la 53,2 miliarde de euro pentru 2010. Totodată, autorităţile intenţionează să diminueze în 2010 cu patru puncte procentuale deficitul bugetar, la 8,7% din Produsul Intern Brut.

Pentru că Grecia avea pistolul la tâmplă, UE a pus pistolul pe masă

Ajutorul UE, la care va participa şi Fondul Monetar Internaţional, vine în contextul în care Grecia avea, oarecum pistolul la tâmplă: Guvernul de la Atena trebuie să refinanţeze, până la sfârşitul lunii mai, datorii scadente de circa 23 de miliarde de euro, însă randamentele cerute de investitori pentru a împrumuta guvernul elen au crescut puternic de la începutul anului din cauza creşterii probabilităţii unui scenariu de criză ca urmare a deficitului bugetar şi datoriei publice uriaşe.

Aşa cum subliniază cei de la The Economist, odată cu acordul încheiat ieri, Uniunea Europeană pune pe masă pistolul despre care vorbea nu demult premierul grec, care afirmase faptul că Grecia are nevoie de o armă încărcată pe masă pentru a se asigura că pieţele răspund într-o manieră pozitivă.

DETALII:
Pentru a citi declaraţia finală a acordului încheiat ieri, click aici