Grecia primeşte ajutor financiar. Care sunt consecinţele?

La începutul crizei din Grecia, întreaga Uniune Europeană se pusese de acord că Grecia este destul de puternică încât să-şi rezolve problemele singură. Cu timpul, lucrurile au evoluat în direcţia opusă. Astfel, Ministerul Finanţelor din Germania a pregătit un plan conform căruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe în valoare totală de 20-25 miliarde de euro. Care sunt consecinţele? Cu puţin timp în urmă... "Pieţele se amăgesc crezând că, l

La începutul crizei din Grecia, întreaga Uniune Europeană se pusese de acord că Grecia este destul de puternică încât să-şi rezolve problemele singură. Cu timpul, lucrurile au evoluat în direcţia opusă. Astfel, Ministerul Finanţelor din Germania a pregătit un plan conform căruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe în valoare totală de 20-25 miliarde de euro. Care sunt consecinţele?

Cu puţin timp în urmă…

„Pieţele se amăgesc crezând că, la un anumit nivel, celelalte state membre ale UE îşi vor deschide portofelele pentru a salva Grecia”, afirma unul dintre membrii consiliului executiv al Băncii Centrale Europene  într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore.

„Tratatele prevăd o clauză care interzice intervenţia în aceste situaţii, iar regulile trebuie respectate”, a precizat acesta.

La finalul anului trecut, un oficial german arăta că „este problema grecilor faptul că au ajuns aici. Ei trebuie să explice într-o manieră credibilă cum vor putea să restrângă deficitul”.

„Dacă vor apărea presiuni, Germania trebuie să nu acorde sprijin financiar. Consecinţele ar fi catastrofale”, a avertizat şi Clemens Fuest, preşedinte al comitetului de consilieri ai Ministerului german de Finanţe.

Astăzi…

Oficialii germani consideră, potrivit declaraţiilor din ultimele zile, că tratarea cu indulgenţă a situaţiei Atenei ar reduce presiunile asupra Greciei şi alte state membre puternic îndatorate şi cu probleme în sistemul finanţelor publice, precum Spania şi Portugalia, de a-şi reduce deficitele bugetare.

Ministerul german al Finanţelor neagă că ar fi elaborat un plan de sprijin pentru Grecia, dezminţind informaţiile apărute în weekend în presă privind un pachet de ajutor extern de 20-25 miliarde de euro finanţat de statele zonei eur, însă  în cazul în care UE va acorda acest sprijin, Germania va scoate cei mai mulţi bani din buzunar (4-5 miliarde de euro), exact într-un moment în care nu-şi dorea să aibă cheltuieli de genul acesta, întrucât „acasă” la ea încă nu s-a terminat criza.

Consecinţe?

Aşa cum au avertizat analiştii de nenumărate ori, consecinţele se vor răsfrânge în mod special asupra credibilităţii Uniunii Europene, zonei euro şi stabilităţii monedei unice.

„Dacă Grecia va fi salvată, stabilitatea monedei unice va fi afectată. Dacă Grecia nu va fi salvată, euro este în pericol. Oricum ar evolua lucrurile, moneda euro va avea de suferit”, spune un analist pentru The Economist.

În ceea ce priveşte credibilitatea Uniunii Europene, semnalul transmis de către UE mediului internaţional odată cu salvarea Greciei este că tratatele ce prevăd ţinte de deficit şi de datorie publică nu au niciun sens din moment ce încălcarea lor nu numai că nu aduce sancţiuni, dar „vinovaţii” sunt ajutaţi.

Drept urmare, pe viitor, Uniunea Europeană va trebui să sprijine financiar orice stat membru, indiferent dacă a jucat corect sau nu, întrucât este mai mult decât clar că vorbim de ţinte de deficit şi de datorie publică existente doar pe hârtie şi în discursuri.

Ajutor financiar şi pentru ceilalţi „bolnavi”

O altă consecinţă pe care UE va trebui să o suporte se va contura în momentul în care situaţia Portugaliei, Italiei, Irlandei sau Spaniei se va agrava. În acel moment, dacă va fi cazul, Uniunea Europeană va trebui să scoată din nou bani din buzunar, ceea ce va fi destul de inconfortabil pentru marile economii europene, care nu sunt foarte dispuse să dea curs acestor solicitări.

Cel mai clar este exemplul Germaniei. Situaţia Greciei a pus-o pe Angela Merkel într-o poziţie foarte nefericită. Cu o jumătate de miliard de euro daţi pentru salvarea sistemului financiar şi pentru stimularea economiei care nu a dat rezultate foarte mulţumitoare, Germania nu este foarte încântată să dea bani pentru alţii. Asociaţia tinerilor Antreprenori a avertizat-o pe Merkel că implicarea Berlinului în haosul bugetar al Atenei ar fi fatală pentru Germania, mai ales pentru că, la un moment dat, şi alte state din zona euro ar putea solicita ajutor.

DETALII
Citeşte şi De ce nu trebuie ajutată Grecia