Cauza celei mai recente crize de nervi a fost decizia guvernul elen, condus acum de în general competentul Antonis Samaras, de a devansa alegerile prezidențiale la sfarsitul acestei luni.
Președinția este în mare parte un ceremonial, dar dacă Samaras nu poate câștiga suficiente voturi în Parlament pentru candidatul său, Stavros Dimas, vor urma alegeri generale. Sondajele arată că formaţiunea care va câștiga alegerile va fi SYRIZA, un partid populist condus de Alexis Tsipras. Deși Tsipras mărturisește că el nu vrea să părăsească zona euro, el face promisiuni electoratului în privinţa cheltuielilor publice și impozitelor, care pot face ca Grecia să nu poată să rămână în aria de acoperire a monedei europene. Prin urmare, se resimte un brusc pesimism pe burse.
Există însă o bună șansă ca Dimas, fost comisar european, să câștige alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestei luni. Dar cea mai recentă tragicomedie reprezintă un memento în timp real, referitorla cât de nereformată este încă zona euro și la pericolele care apar în privința politicilor acestei zone.
Este adevărat că președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi și-a luat angajamentul în luna iulie 2012, de a "face orice este necesar" pentru a salva moneda euro, dar există temeri că moneda unică s-ar putea disipa. S-au făcut destule pentru a repara arhitectura monedei euro, de la crearea unui fond de salvare, până la ideea unei uniuni bancare. Dar creșterea economică în zona euro își revine încet, anemic, chiar și în Grecia și alte țări injectate cu lichidități.
Dar sunt aceste politici îndeajuns de bune? Chiar dacă amenințarea imediată a dispărut, cea pe termen lung pentru moneda unică a crescut. Zona euro pare să fie prinsă într-un ciclu de creștere lentă, cu o rată ridicată a șomajului și o inflație periculos de scăzută.
Draghi ar dori să răspundă la această relaxare cantitativă, dar el întâmpină o opoziție acerbă din partea membrilor germani și alții din consiliul BCE. Expansiune fiscală este blocată prin insistența neînduplecată a Germania privind disciplina bugetară strictă.