‘Va fi o infuzie de capital din Qatar prin 500 de milioane de euro (704,3 milioane dolari) de obligaţiuni convertibile’, a declarat acest oficial care a refuzat să fie numit.
‘Detaliile cu privire la planul de capital vor fi precizate mâine pentru întregul plan de capital’, a adăugat el.
EFG Eurobank şi Alpha Bank, numărul doi şi trei pe piaţa bancară din Grecia, intenţionează să fuzioneze pentru a-şi consolida activele şi pentru a trece cu bine recesiunea profundă cu care se confruntă statul elen şi criza datoriilor, transmite Bloomberg.
Consiliile de administraţie ale celor două bănci, prezente şi în România, se întâlnesc luni pentru a aproba termenii acestei tranzacţii amicale, a anunţat o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Întâlnirile consiliilor de administraţie au fost de asemenea confirmate de o sursă anonimă. Luni la prânz ar urma să aibă loc la Atena o conferinţă de presă comună, au anunţat EFG Eurobank şi Alpha Bank, fără alte detalii.
Fuziunea dintre EFG Eurobank şi Alpha Bank va duce la crearea celei mai mari bănci din Grecia, cu active de 150 miliarde de euro (217 miliarde de dolari), peste 2.000 de sucursale şi depozite de aproximativ 80 miliarde de euro. Investitorii din Qatar, care deţin deja o participaţie în Alpha Bank, vor participa la crearea noii entităţi, conform surselor anonime.
‘O fuziune între orice bănci mari din Grecie şi injecţii convergente de capital vor fi bine primite de pieţe, autorităţi de reglementare şi legislatori. Capitalul este puţin şi o tranzacţie ar permite băncilor acces la pieţe şi la investitori privaţi’, a declarat Alexander Kyrtsis, analist bancar la UBS AG în Londra.
Din cauza crizei datoriilor cu care se confruntă Grecia, acţiunile băncilor au scăzut săptămâna trecută la bursa de la Atena. Astfel, acţiunile Alpha au înregistrat un declin de 26%, la 1,9 euro, iar acţiunile Eurobank au scăzut cu 22%, la 1,73 euro.
Băncile din Grecia sunt puternic dependente de fondurile oferite de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă acestea la finanţarea de pe pieţe. Deja Grecia a primit două pachete de asistenţă financiară iar băncile elene deţin aproximativ 48,4 miliarde de euro (69 miliarde de dolari) din datoria suverană a ţării.
Banca Centrală a Greciei a anunţat că, în iunie, băncile elene au împrumutat de la BCE aproximativ 103 miliarde de euro, iar în mai 97,5 miliarde de euro, ca parte a injecţiilor de lichidităţi oferite de BCE băncilor europene care s-au confruntat cu probleme financiare. Aceste date subliniază dependenţa băncilor din Grecia de fondurile oferite de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă acestea la finanţarea de pe pieţe.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres