Într-o evaluare efectuată vineri seară, Fitch a ajustat ratingul Greciei de la „BB plus” la „BBB minus”, cu o perspectivă stabilă, semnificând o ieșire a țării din zona investițiilor speculative.
Această decizie vine în urma acțiunii S&P Global din octombrie, care a fost prima dintre cele trei mari agenții de rating ce a readus Grecia în lista țărilor cu un rating suveran de tip „investment grade”. În urma deciziei Fitch de vineri, Moody’s rămâne singura mare agenție de evaluare financiară care încă nu a revizuit în creștere ratingul Greciei.
Fitch anticipează o reducere semnificativă a proporției datoriei publice în PIB datorită unei creșteri solide a economiei și unei structuri favorabile a serviciului datoriei. Riscurile politice s-au diminuat odată cu victoria clară a Partidului Noua Democrație în alegerile din iunie.
Grecia și-a redus considerabil datoria
Perspectivele economice ale Greciei par promițătoare, cu prognoze de creștere de 2,4% în acest an și de 2,9% anul viitor, depășind multe alte state europene. De asemenea, se estimează că ponderea datoriei publice în PIB va scădea la 152,3% în 2024, de la vârful înregistrat în 2020, care a fost de 206%.
Guvernul elen își propune să crească excedentul primar la 2,1% din PIB în 2024, comparativ cu 1,1% în 2023.
O altă dovadă a revenirii Greciei la normalitate, după deceniul de criză financiară, este vânzarea participațiilor deținute de stat la băncile elene.
„Fitch subliniază că o continuă și semnificativă reducere a ponderii datoriei publice în PIB, pe fondul măsurilor de consolidare fiscală pe termen mediu, ar putea conduce la o nouă revizuire în creștere a ratingului Greciei”, precizează agenția.
Grecia nu a mai beneficiat de un rating de tip „investment grade”, care indică un risc redus de intrare în incapacitate de plată, începând cu anul 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane, determinând autoritățile de la Atena să solicite mai multe pachete de ajutor internațional în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Chiar dacă statul elen a ieșit din criza datoriilor în 2018, a rămas singura țară din zona euro cu un rating suveran de tip „junk”.