Ministerul grec de Externe este în alertă, în urma celor mai recente acţiuni întreprinse de Turcia şi care vizează zona de est a Mării Mediterane. Turcia încearcă pas cu pas să uzurpe drepturi suverane ale Greciei, acuză partea elenă.
Demersul companiei petroliere turceşti de stat TPAO de a cere guvernului turc acordarea de autorizaţii pentru prospectarea de hidrocarburi în zone din sud-estul şi sudul insulelor greceşti Rhodos, Karpathos şi Kasos, precum şi la sud-est de Creta reprezintă încă o încercare de a testa „liniile roşii” instituite de Atena, care au început încet-încet să fie ignorate.
Publicarea acestor cereri în Monitorul Oficial al Turciei vine să confirme hotărârea Ankarei de a-şi pune în practică planurile sale în estul Mediteranei. Cel mai rău este că cererile respective vizează regiuni aflate la foarte mică distanţă de apele teritoriale greceşti întinse pe 6 mile maritime, ceea ce înseamnă că Ankara este consecventă în poziţia pe care a afişat-o cu emfază prin Memorandumul turco-libian şi anume consideră că insulele greceşti nu au dreptul la zone maritime în afară de apele teritoriale pe care le deţin în prezent.
La Ministerul grec de Externe s-a dat semnalul de alarmă şi este de aşteptat să se realizeze un demers pe lângă ambasadorul Turciei la Atena şi eventual la nivel foarte înalt. Însă nu sunt puţini cei care au început să se îndoiască de utilitatea acestor demersuri din moment ce Ankara „loveşte” în acelaşi timp pe mai multe fronturi, obligând Atena să fie în stare permanentă de apărare, scrie To Vima.
Ce a transmis Turciei ministrul Nikos Dendias?
Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a dat publicităţii următoarea declaraţie:
„Publicarea în Monitorul Oficial al Turciei a unei serii de cereri pentru acordarea de către guvernul turc a autorizaţiei de prospectare şi exploatare către compania petrolieră de stat a Turciei în zone ale platoului continental grecesc se înscrie în cadrul seriei de acţiuni prin care Turcia încearcă pas cu pas să uzurpe drepturi suverane ale Greciei.
Reprezintă o urmare a nefundamentatului acord turco-libian. Acţiunile ilegale ale Turciei nu produc efecte legale. Nu au capacitatea de a afecta drepturile suverane ale Greciei, care se fundamentează pe Dreptul Internaţional şi pe Dreptul Internaţional al Mării.
Să fim clari. Poziţiile noastre cu privire la chestiunea respectivă şi la consecinţele atitudinii provocatoare a Turciei sunt concrete. Au fost făcute cunoscute Turciei în mod repetat.
Grecia a fost şi rămâne absolut pregătită să înfrunte şi această provocare, dacă Turcia decide în final să o pună în practică.”