Ţinută pe linia de plutire graţie acordurilor de asistenţă convenite cu UE şi FMI, Grecia a impus o serie de măsuri de austeritate nepopulare care au inclus majorarea taxelor şi reducerea salariilor, măsuri care au înrăutăţit o recesiune care a intrat în al şaselea an.
‘Am informat troika că dacă reducem TVA la 13% de la 23%, veniturile la buget vor creşte iar evaziunea fiscală se va reduce’, a declarat premierul grec Antonis Samaras, adăugând că reducerea TVA va începe la 1 august. Samaras a subliniat că este pentru prima dată când troika creditorilor a fost de acord cu reducerea taxelor.
‘O reducere a TVA pentru sectorul restaurantelor ar fi posibilă fără riscuri bugetare atâta timp cât este vorba de o măsură temporară’, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Simon O’Connor.
Premierul grec a apreciat că reducerea TVA va ajuta la reducerea evaziunii fiscale, o problemă importantă pentru Grecia şi unul din cauzele crizei din 2009, avertizând însă că dacă evaziunea fiscală se menţine TVA va reveni la 23%. ‘Dacă acest experiment va avea succes, sunt sigur că vor urma şi alte reduceri de taxe’, a spus Samaras.
Săptămâna trecută creditorii Greciei (UE-FMI-BCE) şi-a dat acordul pentru deblocarea unei noi tranşe de ajutor financiar în valoare de opt miliarde de euro, în conformitate cu un pachet de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro care expiră la finele lui 2014. Atena are nevoie de aceşti bani pentru a răscumpăra obligaţiuni în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de euro care ajung la maturitate în luna august. AGERPRES