Grecia interzice importul de animale din România

Epidemia, care a început acum 20 de zile în regiunea Pesalia din Grecia, s-a extins și în Attica de Vest, Peloponez și Creta.

Ministrul adjunct al dezvoltării rurale și agricole, Christos Chelas, a declarat că interdicția de import va rămâne în vigoare până când va fi clarificată amploarea și cauzele răspândirii bolii.

Deși România a luat măsuri pentru a stopa epidemia, ancheta epidemiologică continuă pentru a verifica legalitatea importurilor și impactul asupra sănătății animalelor.

Autoritățile elene au confirmat că animalele infectate provin din județul Tulcea.

oi oaie miel miei
SURSA FOTO: Freepik

Rusia a impus primele restricții de import pentru România

Rusia a fost prima țară care impune restricții asupra importului de ovine și caprine vii din România, ca urmare a epidemiei de pestă a micilor rumegătoare. Restricțiile includ și materialul genetic și produsele derivate din aceste specii.

Rosselhoznadzor a anunțat că nu a primit informații suficiente despre măsurile adoptate de Serviciul Sanitar-Veterinar din România pentru prevenirea și eradicarea pestei.

În scopul prevenirii introducerii virusului pe teritoriul rus, agenția a decis să impună temporar interdicții asupra importului de oi și caprine domestice, rumegătoare sălbatice, material genetic și produse conexe, cu excepția celor care au fost tratate pentru distrugerea virusului.

”Rosselhoznadzor nu a primit informații despre măsurile luate de Serviciul Sanitar-Veterinar din România privind prevenirea răspândirii și eradicării acestei boli. Pentru a preveni introducerea pe teritoriul Rusiei a agentului patogen de la rumegătoarele mici, serviciul Rosselhoznadzor introduce temporar restricții privind importul de oi și caprine domestice, rumegătoare sălbatice, de materiale genetice, precum și produsele acestor animale fără tratamentul care să asigure distrugerea virusului”, a transmis Rosselhoznadzor.

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare în România a fost identificat pe 15 iulie

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a semnalat că primul focar de pestă a micilor rumegătoare în România a fost identificat pe 15 iulie, iar numărul focarelor a ajuns acum la 11.

România, care are al doilea cel mai mare efectiv de ovine din Uniunea Europeană, se află într-o competiție strânsă pe piața exporturilor alături de Spania și Grecia.

În ciuda acestor statistici, mulți crescători de ovine rămân sceptici în legătură cu realitatea și originea epidemiei. Există îngrijorări că sectorul ar putea suferi daune similare cu cele cauzate de pesta porcină africană.

În prezent, negocierile pentru achiziția de miei românești sunt în curs de desfășurare. Navele care ar trebui să transporte animalele nu au început încă încărcarea, așteptând instrucțiuni suplimentare din partea țărilor care importă.