Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenţii greci începând de luni şi până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populaţiei şi companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile greceşti la finele lunii aprilie. 

Înainte de eşecul negocierilor care au avut loc în week-end, retragerile din depozite se ridicau la 200-300 de milioane de euro pe zi. 

Un purtător de cuvânt de la Banca centrală a Greciei a refuzat să comenteze aceste cifre, precizând că instituţia va da publicităţii datele pe luna mai în 26 iunie. 

Populaţia Greciei a început să-şi scoată, treptat, banii din bănci încă din luna octombrie a anului trecut, însă în ultimele zile retragerile s-au accelerat după ce discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi în privinţa continuării susţinerii financiare a ţării au cunoscut duminică un nou eşec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. Accelerarea retragerilor din ultimele zile a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, deşi autorităţile de la Atena au dezminţit un astfel de scenariu. 

'Următoarele două săptămâni vor fi cruciale pentru ţară şi bănci. Guvernul ar trebui să ajungă la un acord cât mai rapid posibil', a declarat o sursă bancară. 

Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro către FMI şi riscă să nu poată onora această scadenţă fără un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme. Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au întâlnit joi la Bruxelles, însă speranţele referitoare la ajungerea la un acord au fost spulberate după ce oficialii greci au anunţat că exclud varianta discutării de noi propuneri la reuniunea Eurogrupului. 

Potrivit datelor Băncii centrale a Greciei, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, retragerile de depozite din băncile greceşti s-au cifrat la aproximativ 30 de miliarde de euro. Cu toate acestea, Banca centrală a precizat că spre deosebire de situaţia din 2012, în prezent grecii păstrează acasă majoritatea banilor retraşi din bănci în loc să îi trimită peste hotare. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

AGERPRES