După un sfârşit de săptămâna agitat la Bruxelles cu întâlniri succesive la nivelul miniştrilor de finanţe şi a liderilor ţărilor europene, pieţele valutare internaţionale se redeschid cu zona euro întreagă. Fără un acord, însă, cu Grecia căreia i s-a dat un răgaz de numai câteva zile pentru a transpune în legislaţie măsuri dure dintre care unele includ "vânzarea din casă" a unor active pentru plata datoriilor. În cazul în care acestea nu vor fi îndeplinite, negocierile se vor relua altfel, pe masă fiind varianta unui aşa-zis "time-out" din zona euro, în fapt excluderea "temporară", pentru cinci ani, din blocul monetar solicitată sâmbătă de Germania, prin vocea ministrului său de finanţe. Este un veritabil ultimatum, răspunsul fiind aşteptat în cursul zilei de mâine.
Documentul Eurogrupului pentru Grecia publicat pe contul său de Twitter de corespondentul Sky News Ed Conway conţine condiţii aproape înrobitoare pentru Grecia cum ar fi obligativitatea privatizării distribuţiei de energie, dar şi "vânzarea din casă" a unor active în valoare de 50 miliarde euro care ar trebui să fie puse într-un fond administrat inmdependent şi care pe măsură ce înstrăinează portofoliul să facă plăţi în contul datoriilor.
Cu certificatul de deces în buzunar
Ce înseamnă un "time-out" la jocul monetar al euro prin în finalul documentului? Este un fel de "certificat de deces", scrie Thomais Papaioannou, corespondentul radioului public cipriot la Bruxelles, pe contul ei de Twitter preluat de Telegraph. Tot aceasta îl citează pe Spyros Gkelis, lector universitar specializat în bacteriologie, care caracterizează drept ruşinoasă decizia "urogrupului" tradusă astfel: noi devenim guvernanţii şi legislatorii voştri, iar voi ne daţi avuţii în valoare de 27% din PIB, iar dacă nu doriţi, atunci Grexit. În opinia sa, este a doua decizie cea care se impune: "Tsipras nu are nicio autoritate să predea cheile ţării."
Mesajele pe Twitter abundă şi chiar s-a creat şi un cont care îi cere primului ministru elen să părăsească Summit-ul. "DevineÎn piaţa Sintagma s-au adunat deja şi primii demomnstraţi care spun să nu fie acceptată nici această ofertă. Nu sunt numai grecii cei care îşi exprimă nemulţumirea. "Este drumul către EURSS sau Statele Unite ale Germaniei", scrie Jon Cook, britanic ce solicită şi ieşirea ţării sale din Uniune. Din reţelele de socializare în stradă: în piaţa Sintagma s-au adunat deja şi primii demonstraţi care spun să nu fie acceptată nici această ofertă.
Grecii, puşi în faţa unor noi condiţii grele la doar o săptămână de la referendum
Ce prevede însă documentul Eurogrupului? În primul rând recomandă "implicarea deplină a FMI" în urmărirea implemnentării până la data de 15 iulie a unor acte legislative ca o precondiţie a finanţării preconizate prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro recunosc Greciei un necesar de finanţare de 82-86 miliarde euro. Sumja destinată sectorului financiar, de 10-25 miliarde euro, ar urma să fie segregată într-un cont de unde să fie utilizată pentru capitalizări ale băncilor sau pentru accesul acestora la lichiditate.
Pentru a avea acces la aceşti bani Grecia va trebui să-şi lărgească gfradul de colectare di taxa pe valoare adăugată, să ia măsuri rapide pentru sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii, să modifice codul civil în sensul grăbirii procedurilor şi reducerii costurilor în afaceri. Liderii europeni mai solicită revizuirea contractelor colective de muncă, asigurarea independenţei institutului de statistică, întărirea sectorului financiar prin recunoaşterea creditelor neperformante şi privatizarea sistemului de distribuţie de electricitate.
Propunerea care ar putea dărâma orice şansă pentru acord este însă aceea de a se constitui un fond cu active însumând 50 miliarde şi care să fie transferate de statul grec. Entitatea cu administrare independentă din partea autorităţilor greceşti, dar cu supervizarea "instituţiilor internaţionale relevante" ar urma să vândă treptat aceste avuţii, iar din sumele rezultate să achite treptat din datoria publică elenă.
Reacţii dure pe Twitter
Pe contul de Twitter deschis cu tema Greciei într-o proporţie covârşitoare mesajele sunt negative faţţă de varianta prezentată de liderii europeni. Laolaltă jurnalişti, foşti oficiali, analişti politici, sau oameni fără activitate publică notorie sunt contrariaţi de varianta către care a înclinat Eurogrupul.
Elpiniki Kappa, doctor în ştiinţe comportamentale din Leeds, Marea Britanie: "Tot ce le-a mai rămas celor din Eurogrup este să ceară câte 1.000 de virgine pe an din Grecia. Ridicaţi-vă cu demnitate şi plecaţi!"
Herman, student în ştiinţe politice în Olanda: "Tsipras, nu-ţi preda ţara la FMI!"
Vincenzo Scarpetta, analist politic la Open Europe: "Să adopte un cod de procedură civilă în trei zile? Ar fi cu siguranţă un record mondial."
Diane Shugart din Poros, Grecia: "Nici măcar nu voi putea să merg cu poşeta pe stradă că vor veni germanii să mi-o confişte ca parte a celor 50 miliarde euro."
Martina Stevis, jurnalist Wall Street Journal: "În ultimul sfert de veac Grecia a avut o mână de politicieni reformişti care au prevăzut problemele care ameninţau ţara cu falimentul. Invariabil au fost marginalizaţi."
15M Barcelona International: "Trăim o suveranitate ciudată în care 18 miniştri de finanţe şi două paiaţe nealese de nimeni au mai multă putere decât milioane de alegători din Grecia."
Stefanos Tsarouchas, jurnalist de radio la Berlin: "Germania nu vrea să salveze Grecia. Pare că vrea să o umilească."
Irma Taavela, inginer la Hämeenlinna, în Finlanda: "Nu îmi vine să cred că se întâmplă asta în UE în numele creştin-democraţiei."
Red Knight, fost bancher: "Lecţia evidentă pentru restul Europei: dacă vă băgaţi în uniune monetară cu Germania sunteţi nebuni cu acte în regulă."
Jean-Luc Mélenchon, fost ministru al educaţiei în Franţa: "Pentru a treia oară în istorie, guvernul german este pe cale să distrugă Europa."
Glen O'Hara, profesor de istorie modernă şi contemporană la Oxford Brookes University: "Termenii oferiţi Greciei de zona euro nu pot fi luaţi în serios. Numai un împărat cuceritor ar fi putut cere mai mult."
Jerome Roos, cercetător la Institutul European: "Cererile creditorilor pentru Grecia sunt să le dea 50 miliarde euro în active de valoare către corpul de la Bruxelle, ceea ce face lucrurile foarte clare: este o lovitură de stat."
David McWeeney, blogger în Scoţia: "Amintiţi-vă originea crizei Greciei! Datoriile şi pierderile băncilor europene au fost basculate către cetăţeni."
Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie şi fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale: "A fost un dezastru. În mod clar Germania a dat-o în bară, subminând Europa. Ceea ce au demonstrat a fost lipsă de solidaritate."
Richard Lamb, Yorkshire: "Tot era Grecia îngrijorată de clientelism că era foarte activ. Acum numai actorii s-au schimbat."
Frances Coppola, colaborator Forbes şi Financial Times: "Grecia să predea 50 miliarde euro în actoive de valoare? Aşa cum au făcut-o în 1942 când 476 milioane de mărci le-au fost furate de la banca centrală?"
Laurent Meyer, student la informatică în Munchen: "Draghi este un geniu: a mistificat cifrele economiei Greciei ca să intre în zona euro şi acum decide liniştit dacă rămâne sau nu. Un escroc!"
KeepTalkingGreece: "Dacă l-am înţeles bine pe Juncker, el va distruge întâi Grecia şi apoi va trimite ajutor umanitar. Sunte nebuni ăştia de la Bruxelles?"
David Walsh, Irlanda: "Euro-oligarhii îi cer lui Tsipras să vândă Grecia pentru ca să plătească datoriile odioase ale sistemului bancar falimentar al zonei euro. Grexit!"
Sander van Bennekom, inventator, specialist în biocombustibili la Amsterdam: "Relaxaţi-vă! Ajutaţi Grecia şi petreceţi-vă vacanţa în această frumoasă ţară. Eu, unul, ştiu că o voi face."
CITEŞTE ŞI
Şoc: Germania propune ieşirea "temporară" a Greciei din zona euro… pentru cinci ani
Verdict din America: Împrumuturile FMI doar au înrăutăţit starea Greciei
Bitcoin explodează odată cu Grecia
Grecia intră în faliment. Guvernul de la Atena nu dă niciun ban FMI
Grecia: Radiografia unui faliment