Uniunea Europeană avertizează Grecia că riscă să fie suspendată din spaţiul Schengen de liberă circulaţie dacă nu îşi va revizui răspunsul la criza refugiaţilor până la jumătatea lunii decembrie, în contextul amplificării nemulţumirilor legate de refuzul Atenei de a accepta sprijin extern.
Mai mulţi miniştri europeni şi oficiali europeni consideră că suspendarea Greciei din Schengen ca urmare a 'gravelor deficienţe' în controlul frontierelor este singura modalitate de a-l convinge pe Alexis Tsipras, premierul Greciei, să-şi respecte promisiunile şi să accepte ajutorul din partea UE. Dacă UE îşi pune în practică ameninţarea, ar fi prima dată când o ţară este suspendată din spaţiul de liberă circulaţie stabilit prin Acordul Schengen din 1985.
Provocarea pentru Atena intervine pe fondul unei regândiri mai ample a sistemului de control comun al frontierelor, pentru a asigura supravieţuirea spaţiului Schengen. Comisia Europeană va propune în această lună crearea unei forţe de frontieră comune care să fie însărcinată cu paza frontierelor, în mod potenţial chiar împotriva unor ţări din prima linie, precum Grecia, adaugă publicaţia britanică.
Administraţia relativ slabă din Grecia a fost depăşită de cei peste 700.000 migranţi care au intrat pe teritoriul său în acest an. Dată fiind gravitatea crizei, oficialii UE sunt iritaţi de refuzul Atenei de a accepta o misiune a Frontex (Agenţia europeană pentru managementul cooperării operaţionale la graniţele externe ale UE) şi de lipsa sa de disponibilitate pentru a primi ajutor umanitar din partea UE.
Miniştrii de interne ai statelor UE, care se reunesc vineri, urmează să declare că vor fi luate în calcul măsuri mai dure dacă Grecia nu reuşeşte să acţioneze înaintea Consiliului European din această lună, potrivit mai multor diplomaţi europeni.
Avertismentul privind suspendarea Greciei din spaţiul Schengen a fost vehiculat de mai multe ori în ultima săptămână, inclusiv în timpul vizitei la Atena a ministrului de externe luxemburghez Jean Asselborn, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Un oficial grec a respins însă în termeni fermi acuzaţia că Atena este necooperantă, dar şi pe aceea că Tsipras nu a reuşit să-şi respecte angajamentele asumate la summitul Balcanilor Occidentali de luna trecută.
Unii analişti de la Atena cred că atitudinea guvernului grec este motivată de faptul că acesta vrea să obţină concesii legate de implementarea celui de-al treilea program de asistenţă financiară internaţională.
Aris Hatzis, profesor la Universitatea din Atena, susţine că 'Tsipras a văzut problema refugiaţilor ca pe o monedă de negociere, dar va suporta efecte dezastruoase dacă suspendarea din Schengen devine o chestiune publică', conchide FT. AGERPRES