"Există unele întrebări cu privire la alocarea săptămâna aceasta" a noii tranşe de împrumut, a afirmat Ghikas Hardouvelis, consilier economic al primului ministru demisionar, la postul de radio Skai.

"De ce ne-ar da bani" dacă ţara vrea să se abată de la angajamentele privind austeritatea, după cum au lăsat să se înţeleagă mai mulţi liderii politici, a adăugat expertul elen, pe fondul preocupării presei în legătură cu acelaşi subiect.

Potrivit cotidianului liberal Kathimérini, Comisia Europeană a asigurat Atena că va face joi această nouă injecţie de 5,2 miliarde de euro, destinată în principal să acopere arieratele statului.

În schimb, publicaţia electronică To Vima sugerează o posibilă amânare a acestei perfuzii financiare în cazul în care UE va decide să accentueze presiunea asupra ţării pentru a-şi respecta angajamentele luate faţă de Bruxelles şi FMI.

Întrucât niciun oficial nu a făcut precizări cu privire la rezervele financiare ale ţării, media elene avansează date diferite, de la sfârşitul lunii iunie la sfârşitul lunii august, în ceea ce priveşte perioada în care Grecia ar putea intra în colaps.

În acest context, expertul Ghikas Hardouvelis subliniază dependenţa ţării de creditorii săi externi pentru acoperirea nevoilor sale de finanţare.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat marţi Grecia că nu are altă cale decât respectarea măsurilor de austeritate, în caz contrar expunându-se intrării în incapacitate de plată.

Ţara se va confrunta cu primul său termen limită la 15 mai, când urmează să ramburseze circa 450 milioane de euro în obligaţiuni titularilor care au refuzat să se implice în ştergerea unei părţi a datoriei restructurate în luna martie.

Guvernul demisionar ameninţase la început că nu va rambursa aceste creanţe, dar ministrul demisionar de finanţe Philippos Sahinidis caută aprobare politică ca această poziţie să fie respectată, scrie cotidianul Ta Nea.

Grecia este ameninţată de o paralizie politică, fiind incapabilă să formeze un guvern după legislativele de duminică, în urma căruia susţinătorii continuării planului UE-FMI nu au obţinut majoritatea (149 de locuri din 300) iar oponenţii austerităţii, extrema dreaptă şi stângă, sunt profund divizaţi. Noi alegeri ar putea avea loc în iunie.