Bursele au căzut la Atena. La ora 13,23 ora României, principalul indice al Athens Stock Exchange era în scădere cu 11,2%, până la 926,77 puncte. Aceasta este cea mai grava situație din 1987 până în prezent, scrie FastFT. De altfel vedem roșu peste tot, în întreaga lume. Bursele americane sunt pe roșu, în Europa la fel. Bursele din Asia închis brusc în scădere, în frunte cu Shanghai Composite, scrie portalul de ştiri american Business Insider.
Declinul abrupt vine după anunțul prim-ministrului grec Antonis Samaras portivit căruia alegerile prezidenţiale din Grecia se vor desfăşura pe data de 17 decembrie, cu două luni mai devreme decât erau programate.
Preşedintele Greciei este ales de Parlament, nu de populaţie”, explică Mike Bird de la Business Insider. „Dar Guvernul are nevoie de o super-majoritate pentru a instala preşedintele şi nu are această majoritate. Daca preşedintele nu poate fi ales din lipsa majorităţii, acest lucru ar precipita organizarea de alegeri anticipate, iar în prezent Coaliţia de stânga, Syriza se află pe primul loc.”, spune Bird.
Această incertitudine îşi are ecoul în anii din urmă a crizei din Grecia. Index ASE al Greciei s-a prăbușit marţi cu mai mult de 10%.
"Samaras l-a nominalizat astăzi pe Stavros Dimas, în vârstă de 73 de ani, fost comisar al Uniunii Europene, pentru post", au declarat ziariştii Bloomberg Nikos Chrysoloras și Antonis Galanopoulos. "Samaras va trebui să se bazeze pe voturile opoziției pentru a reyolva alegerea candidatului. Fără opoziţie, guvernul său va cădea."
Având în vedere numărul de mandate de care se bucură coaliţia la putere este aproape imposibilă alegerea preşedintelui în primul sau al doilea tur al acestui sufragiu indirect care necesită o majoritate calificată de două treimi.
Prin urmare, al treilea tur este foarte probabil, în cursul căruia este nevoie de votul favorabil din partea a trei cincimi dintre membrii adunării, un scor pe care majoritatea nu l-a putut obţine la niciun scrutin recent. Fără preşedinte al ţării ales după cel de-al treilea tur de scrutin, Parlamentul va fi dizolvat în termen de zece zile şi vor fi organizate alegeri anticipate.
În prezent, Coaliția radicală a Stângii SYRIZA este lider în sondaje.
Incertitudinea vine, de asemenea, de la randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale greceşti pe 10 ani, care a crescut cu 29 de puncte bază până la 7,63%. Acţiunile băncilor greceşti au fost cele mai afectate, titlurile National Bank of Greece înregistrând o scădere de aproximativ 15%, acţiunile Piraeus Bank erau în scădere cu 17% iar acţiunile Attica bank erau în cădere cu 26%.
Randamentul pe termen de 10 ani este o măsură comună utilizată pentru a arăta cât de scump este pentru guvernele să-și finanțeze datoria.
Randamentele au avut un vârf chiar sub 9% în luna octombrie, când partid de extremă stânga anti-austeritate Syriza a luat un avans de în opţiunile electoratului, iar guvernul a planificare să se salveye mai devreme decât era programat.
Jim Reid de la Deutsche Bank explică situația astfel: „Eșecul actualului parlamentul grec de a alege un președinte ar duce la alegeri generale în termen de 3-4 săptămâni, cu actualul partid de opoziție SYRIZA, lider în sondajele de opinie. Deci, incertitudine electorală foarte mare și lipsa unui calendar oficial de finanţare duce la o perioadă semnificativă de incertitudini pentru Grecia, de acum înainte. În tururile 1 și 2, în 17 și respectiv 22 decembrie, Guvernul are nevoie de 200 din 300 de deputați, ceea ce este extrem de improbabil. În runda finală, din 29 decembrie, este nevoie de 180 de voturi.”
Scăderea bursei reflectă îngrijorările investitorilor referitoare la posibilitatea ca principalul partid de stânga, Syriza, să câştige alegerile legislative anticipate. Syriza a promis deja că va revoca majoritatea măsurilor de austeritate impuse Greciei de troika creditorilor internaţionali.
George Saravelos de la Deutsche Bank spune, de asemenea, că este o șansă de 60/40 în favoarea alegerilor parlamentare. Cu SYRIZA în în top, este un mare risc pentru deținătorii de obligațiuni. Partidul insurgent vrea ca acei creditori ai Greciei să adopte să-şi reducă drastic valoarea investiției lor, iar actualele programe de salvare existente, să fie anulate.”
Luni seara, miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat că sunt dispuşi să prelungească, pentru două luni, programul de asistenţă convenit cu Grecia, care conform calendarului iniţial va expira la data de 31 decembrie 2014. Atât Grecia, cât şi creditorii internaţionali vor ca actualul program de asistenţă să fie urmat de o linie de credit preventivă, în cazul în care apariţia unor probleme economice îi vor descuraja pe investitorii privaţi să împrumute bani Greciei.
China, a doua mare economie a lumii, încetineşte. Iar acest lucru era aşteptat de Și acest lucru era de așteptat, după ce factorii de decizie chinezi au făcut mişcari agresive ca să țină în frâu creditele, să stăpânească piaţa imobiliară, să distrugă corupţia şi să controleze o economie condusă de exporturile, către una orientată spre consum.
Oarecum fără legătură, indicele Shanghai Composite s-a supraîncălzit, cu investitorii de retail deschizând contui de brokeraj în nebunie pentru a tranzacționa pe piața de capital din China. Shanghai Composite a plonjat astăzi cu 5,4%. Dar, în ciuda scăderii violente, indicele este în continuare la o cotă de 39% de la începutul anului.
În Statele Unite, analiștii Fed, Banca Centrală a Statelor Unite – dezbat când Federal Reserve va începe să înăsprească politica monetară prin creșterea ratelor dobânzilor. Fed a folosit expresia "perioadă de timp considerabilă" pentru a descrie perioada dintre sfârșitul programului său de cumpărare de obligațiuni și prima rată de majorare. „Perioada de timp considerabilă” ar putea însemna cel puţin şase luni.
Cu o relaxare cantitativă ce se încheie în Octombrie, iar piața forței de muncă din SUA se ameliorează, experții avertizează că Fed ar putea scadea în curand "timpul considerabil."
Unii oficiali ai Băncii Centrale americane se ceartă, în timp ce inflația rămâne cu mult sub nivelurile țintă.
"Având în vedere scopul, eu nu sunt într-o mare grabă să renunț la perioada considerabilă de timp," spune preşedintele Atlanta Fed, Dennis Lockhart. "Inflația este elementul cheie care nu pare să fie în concordanță cu ceea ce vedem în termeni de creștere și ceea ce vedem pe piața forței de muncă. Dacă inflația se dă la o parte complet sau începe să indice o scădere, dezinflație, atunci cred că vor fi unele motive de îngrijorare."
Perspectiva strânsă și toată incertitudinea pare să-i facă puţin mai prudenţi pe investitori în ultima vreme.