A fost solicitată de către UE activarea mecanismului de protecție Civilă în Grecia

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, Balazs Ujvari, a anunțat că autoritățile grecești au solicitat activarea mecanismului de Protecție Civilă al UE, în Grecia.

”Mecansimul Protecţiei Civile al UE a fost activat la cererea autorităţilor greceşti”, a declarat Balazs Ujvari.

Patru state membre ale Uniunii Europene — Italia, Franța, Cehia și România — au declarat că vor oferi ajutoare, conform anunțului făcut.

Condițiile meteorologice extreme sunt așteptate să persiste pe parcursul întregii săptămâni

Condițiile meteorologice extreme sunt așteptate să persiste pe parcursul întregii săptămâni în Grecia, o țară deja afectată de incendii forestiere. Fumul a început să se răspândească în partea de nord a Atenei, în timp ce temperaturile de 39°C și vânturile cu rafale de peste 50 km/h sunt prognozate pentru regiune, potrivit serviciilor meteorologice.

Franța a anunțat trimiterea a 180 de pompieri și salvatori, 55 de vehicule și un elicopter în Grecia, operațiunea având loc fără a afecta resursele de protecție ale Franței, conform ministrului de Interne Gérald Darmanin. Această acțiune face parte din Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, creat în 2001.

incendiu, pompieri, foc
SURSA FOTO: Pexels

În total, 670 de pompieri și 183 de vehicule au fost desfășurați în periferia Atenei, iar 32 de avioane survolează zona, conform ministrului grec al Protecției Civile, Vassilis Kikilias.

Incendiul din regiunea Atenei aduce aminte de tragedia din 2018 din Mati, în apropiere de Marathon, unde 104 persoane au murit din cauza întârzierilor și erorilor în evacuare.

Incendiile din aceste zile sunt atât de intense, încât sunt vizibile inclusiv din spaţiu.

Un pompier român a suferit răni la nivelul feței

Într-o informare emisă de IGSU, s-a corectat informația conform căreia un pompier român din echipa de stingere a incendiilor din Grecia ar fi suferit arsuri de gradul II.

Autoritățile au clarificat că, în realitate, pompierul a avut răni superficiale la nivelul feței din cauza unei rafale de vânt.

„Întrucât am identificat în spaţiul public informaţia conform căreia un pompier român din modulul naţional de stins incendii, prepoziţionat în Grecia, ar fi suferit arsuri de gradul II în timpul unei misiuni de stingere, facem precizarea că această situaţie nu se confirmă. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că pe timpul intervenţiei, din cauza unei rafale de vânt, unul dintre colegii noştri a suferit răni superficiale la nivelul feţei, însă nu a necesitat investigaţii amănunţite sau tratament de specialitate”, se arată într-o informare transmisă de IGSU.

Conform aceleași surse, starea subofițerului este stabilă. Acesta continuă să participe la misiunea de stingere a incendiilor din Kapandriti, alături de colegii săi, sub coordonarea echipei elene.

„Deşi condiţiile de intervenţie sunt extrem de dificile, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului, niciunul dintre salvatorii români nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, precizează IGSU.

Pompierii români desfășoară toate resursele tehnice alocate pentru misiunea din Kapandriti, inclusiv trei autovehicule pentru stingerea incendiilor de pădure, un camion de mare capacitate pentru stingere și o cisternă cu 30.000 de litri de apă.