”Ajustările fiscale nu pot fi continuate cu succes dacă nu sunt cuplate cu o reformare structurală a statului şi o modernizare structurală a economiei”, a declarat guvernatorul Bank of Greece, George Provopoulos, într-un interviu publicat duminică în cotidianul Kathimerini.
Provopoulos, care este şi membru în boardul Băncii Centrale Europene, a repetat punctul său de vedere, potrivit căruia o restructurare a datoriei Greciei nu este nici necesară şi nici dezirabilă şi a prognozat că, până la finele lui 2011, aceasta va fi în măsură să revină pe pieţele de obligaţiuni.
”Condiţiile pentru ca Grecia să revină pe pieţe include implementarea cu succes a programului fiscal convenit cu UE/FMI/BCE, îndeplinirea ţintelor fiscale şi structurale, precum şi semnalele clare că relansarea economică este pe cale să înceapă”, a declarat George Provopoulos.
”Este posibil ca toate aceste lucruri să se întâmple până la finele anului următor”, a adăugat el.
Guvernatorul Băncii Centrale a apreciat că Grecia ar trebui să accelereze ritmul ajustării fiscale, având în vedere că devansarea ţintelor convenite cu creditorii internaţionali ar surprinde în mod pozitiv pieţele şi ar îmbunătăţi părerile investitorilor faţă de perspectivele economice ale ţării.
În luna mai a acestui an, Grecia a evitat intrarea în incapacitate de plată numai după ce a împrumutat de urgenţă 110 miliarde de euro de la statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.
Sursa: Agerpres