Guvernul elen ar trebui să înceapă implementarea reformelor înainte de finalizarea negocierilor, astfel încât ţara să poată obţine în martie o nouă tranşă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară, a afirmat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, într-un interviu acordat publicaţiei britanice 'Financial Times', transmite site-ul greekreporter.com.
Săptămâna trecută, Grecia a obţinut o prelungire de patru luni a acordului său în valoare de 240 de miliarde de euro cu creditorii internaţionali. În schimb, Atena a promis să pună în practică o serie de reforme bugetare, care pentru moment nu conţin detalii dar care vor trebui să fie transformate în măsuri concrete până în luna aprilie.
'Mesajul meu către greci este: încercaţi să demaraţi programul chiar înainte de finalizarea negocierilor. Există elemente pe care le puteţi începe de astăzi. Dacă faceţi asta, atunci la un moment dat în martie ar putea fi acordată prima tranşă dar asta necesită înregistrarea unor progrese şi nu doar intenţii', a declarat Jeroen Dijsselbloem.
Acesta a subliniat că lista de reforme prezentată de ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, 'nu reprezintă altceva decât un indiciu a ceea ce are de gând să înceapă să facă Grecia'.
Grecia va da prioritate rambursării datoriilor către Fondul Monetar Internaţional, dintre care unele ajung la maturitate în luna martie, însă chestiunea rambursării datoriilor către BCE 'este o altă categorie' şi trebuie discutată cu creditorii, a declarat duminică Yanis Varoufakis.
Yanis Varoufakis a precizat că autorităţile de la Atena intenţionează să demareze discuţiile cu creditorii cu privire la rescadenţarea datoriilor pentru a face datoria ţării mai sustenabilă, în acelaşi timp lucrând la o serie de măsuri de reformă care trebuie definitivate până în luna aprilie.
Grecia are de rambursat în luna martie aproximativ 1,5 miliarde de euro către FMI şi circa 6,7 miliarde de euro către BCE până la vară. BCE a insistat întotdeauna pe rambursarea integrală a datoriilor şi a precizat că nu va accepta o restructurare.
Yanis Varoufakis a subliniat că Atena nu va cere o amânare la rambursarea obligaţiilor către BCE ci mai degrabă ceva care să facă rambursările mai uşoare. 'Nu cred că BCE va accepta o amânare dar ceea ce putem să facem este să punem la punct un acord care face aceste rambursări mai suportabile şi mai rezonabile, în cadrul negocierilor de ansamblu privind datoria Greciei', a spus Varoufakis.
'Dacă vor irosi două luni discutând unii cu alţii şi nu ajungem la niciun rezultat, la sfârşitul lunii aprilie Grecia se va confrunta cu probleme majore', a avertizat Dijsselbloem.
În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursată în totalitate. Noul guvern de stânga de la Atena a promis anularea măsurilor de austeritate care au fost impuse Greciei în acordurile convenite cu creditorii internaţionali precum şi anularea unei părţi din datoria ţării. Însă pentru a obţine prelungirea cu patru luni a acordului de creditorii, guvernul de la Atena a promis că îşi va onora obligaţiile financiare 'la timp şi în totalitate'. AGERPRES