Grecia trebuie să pună în aplicare reforme economice dacă doreşte să-şi păstreze locul în zona euro, insistă ministrul german de Finanţe, excluzând scutirea de datorii pentru această ţară înaintea reuniunii cruciale de luni a zonei euro. Wolfgang Schäuble dă practic Greciei un ultimatum: sau pune în aplicare reforme structurale nepopulare sau iese din bloc. toate acestea în timp ce miniştrii de finanțe ai statelor membre ale monedei unice se pregătesc să discute planurile fiscale pentru anul următor.

"Atena trebuie să pună în aplicare reformele necesare", a declarat Schäuble într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag. "Dacă Grecia vrea să rămână în zona euro, nu există nici un fel de discuţie – indiferent de nivelul datoriei."

Întrebat dacă alegătorii germani ar trebui să fie pregătiţi pentru inevitabila reducere a datoriilor în perioada premergătoare alegerilor de anul viitor, Schäuble a glumit: "Asta nu ar ajuta Grecia."

Schäuble, care a afirmat că bugetul elen nu a fost afectat de serviciul datoriei – de împrumuturi – pentru că ratele dobânzilor sunt foarte scăzute, a dus la în privinţa modului în care Grecia – care s-a aflat de trei ori pe marginea prăpastiei – poate fi salvată din nou pe drumul spre redresare economică.

Ceea ce contează

Grecia are o datorie nesustenabilă de 330 de miliarde de euro. Pe 6 mai, într-o scrisoare, FMI îi transmite Germaniei "Reducerea datoriilor pentru Grecia sau FMI renunţă". Pe 23 mai, scrisoarea a anunț oficial: FMI a avertizat că "UE trebuie să acorde Greciei necondiționat scutirea de datorii".

Într-o evaluare, FMI a spus că nu a există nicio perspectivă ca Grecia să respecte termenii duri ai actualului său plan de salvare și că plățile dobânzilor la datoria națională ar consuma până la 60% din buget până în 2060, în lipsa ştergerii datoriilor.

Analiza sustenabilității datoriei, făcută de Fondul cu sediul la Washington, a relevat faptul că Grecia ar trebui să aibă mai mult de plată, să aibă rata dobânzii la creditele fixe de 1,5%, iar creditorii săi ar trebui să-i scutească automat de datorii, odată ce programul de salvare se termină în 2018.

"Punerea în aplicare a reducerii datoriilor ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul perioadei de programare", a declarat FMI.

FMI a spus că datoria națională a Greciei ca procent din PIB ar scădea de la peste 180% în acest an la aproximativ 140%, până în 2030, în cazul în care a fost prevăzută scutirea de datorii. Alternativa ar fi că Grecia se va confrunta cu o factură tot mai mare pentru datoriile sale în creștere.

Consecinţe

În cazul în care Grecia nu obține scutirea de datorii, FMI a declarat că va renunța la program. În cazul în care FMI renunţă la program, Germania va trebui să dea mai mulți bani.

La un moment dat FMI era îngrijorat că Grecia ar avea datorii în valoare de 110% din PIB. Acum, 140% pare acceptabil, iar FMI este chiar dispus să aștepte până în 2030 pentru un astfel de progres.

Jocul lui Schäuble

Schäuble a surprins cacealmaua FMI de mai multe ori pe astfel de amenințări. Schäuble i-a prins şi pe greci de nenumărate ori. Cu toate acestea, faptele arată că istoria nu recompensează complezenţa anul acesta.

Cu toate acestea, calendarul lui Schäuble pare să fie perfect. Angela Merkel nu va fi foarte mulțumită dacă FMI iese din Troică, având în vedere ce se întâmplă cu băncile italiene, referendumul italian, Beppe Grillo și Marine Le Pen.