Grecia trece în defensivă! Bugetul pentru apărare ar putea fi majorat

grecia

Sursă: Dreamstime

Autoritățile elene au propus un proiect de buget pentru anul 2021 în care apărarea va primi mai mulți bani față de 2020. Această decizie vine în contextul diferendului cu Turcia. Există șanse mari ca bugetul propus pentru apărare să treacă.

Așadar, proiectul de buget propus de guvernul elen pentru următorul an prevede în cadrul bugetului pentru apărare o creștere de cinci ori a cheltuielilor pentru achiziția de echipamente militare.

Potrivit ekathimerini.com, bugetul cuprinde suma de 2,5 miliarde de euro pentru achiziţii destinate forţelor armate, cu 2 miliarde de euro mai mult faţă de anul 2020.

DPA relatează că proiectul de buget ar urma să fie adoptat marţi seara, în urma unei dezbateri parlamentare

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis are majoritate în parlament, ceea ce, potrivit mass-media din Grecia, înseamnă că bugetul are şanse mari să treacă.

Mitsotakis a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru apărare în condiţiile actualului diferend cu Turcia cu privire la drepturile asupra potenţialelor rezerve de gaz natural din estul Mării Mediterane.

Achiziție de avioane de luptă franceze

Atena intenţionează să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale, iar contractul pentru această achiziţie ar urma să fie semnat săptămâna viitoare în capitala Greciei, cu ministrul francez al apărării Florence Parly.

Grecia vrea, de asemenea, să cumpere patru noi fregate, precum şi muniţii şi alte echipamente militare.

Grecia cheltuie pentru domeniul apărării mult mai mult decât alţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), chiar şi după criza financiară din 2007. În 2019, această ţară mediteraneană a cheltuit 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în NATO, după SUA şi Bulgaria, în ceea ce priveşte aceste cheltuieli raportate la PIB.

Erdogan anunță că Turcia nu cedează amenințărilor

„În problema estului Mediteranei, țara noastră nu alege tensiunea ci pacea, cooperarea, corectitudinea și implementarea justiției. Drumul către acest obiectiv trece prin negocieri bazate pe respect reciproc”, a precizat liderul turc, reiterând un apel pentru organizarea unei conferințe la care să participe toți actorii din regiune. Totuși, Turcia nu va permite „o mentalitate de pirat” afișată de alte țări care să o limiteze la o fâșie îngustă de ape în zona de coastă. „Nu ne vom înclina în fața amenințărilor și a șantajului… Nu vom permite expansionismul imperialist”, a precizat Erdogan, citat de Reuters.

Tensiuni după ce Ankara a trimis o navă de prospecțiuni

În august au izbucnit tensiuni după ce Ankara a trimis o navă de prospecțiuni pentru a efectua explorări în ape revendicate și de Grecia. Guvernele de la Ankara și Atena au convenit să reia în luna septembrie discuțiile pe tema controverselor legate de teritoriile marine disputate, punând astfel capăt unei perioade de patru ani când nu au existat discuții pe această temă.

Începând de atunci, Grecia a anunțat că nu va demara discuții câtă vreme navele turce se află în teritoriile marine disputate. Nava de prospecțiuni Oruç Reis a revenit în port.