Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va fi condus de Aris Xenofos, un fost director care a condus divizia de administrare a investiţiilor EFG Eurobank, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Xenofos va prelua funcţia de director general al HFSF – principalul acţionar al băncilor elene – de la Anastasia Sakellariou, care a demisionat în mai.
HFSF este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.
Joi este prevăzută o reuniune a Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), care ar putea decide majorarea plafonului finanţării de urgenţă destinată creditorilor eleni, situat în prezent la 89 de miliarde de euro.
Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunţat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Băncile din Grecia, care nu au funcţionat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi. Luni, Guvernul de la Atena a decis să menţină restricţiile asupra mişcărilor de capital, precum şi decizia închiderii băncilor, măsuri în vigoare începând din data de 29 iunie.
La finele lunii trecute, autorităţile de la Atena au fost nevoite să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, UE, BCE şi FMI. Pentru a evita prăbuşirea băncilor, premierul elen Alexis Tsipras a decis să limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.
SURSA: Agerpres