Grecia va folosi veniturile din turism pentru a punea continua subvențiile la energie
Grecia intenționează să exploateze în acest an veniturile mai mari decât se aștepta din turism, cel mai mare generator de numerar al țării, pentru a continua să subvenționeze facturile la energie electrică, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat că încasările din turism din acest an sunt văzute depășind performanța record a sectorului în 2019, ajungând la 18,2 miliarde de euro (18,1 miliarde de dolari).
Se consideră că aceste venituri vor ajuta Grecia să finanțeze o parte din subvențiile pe care le-a oferit gospodăriilor și întreprinderilor începând de anul trecut pentru a ușura povara creșterii costurilor cu energia după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa.
„A existat un spațiu fiscal suplimentar datorită bunei execuții a bugetului și a creșterii puternice, în ciuda crizei energetice”, a spus Oikonomou. „Bineînțeles, performanța impresionantă a turismului a ajutat semnificativ.”
Atena va cheltui peste 10 miliarde de euro
Ministrul grec de finanțe, Christos Staikouras, a declarat luni că Atena va cheltui în acest an peste 10 miliarde de euro ca sprijin suplimentar pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la gaze și electricitate, față de un obiectiv inițial de 8,5 miliarde de euro.
Dar a avertizat împotriva riscului ca cheltuielile suplimentare să submineze obiectivele fiscale ale țării, inclusiv un deficit bugetar primar de 2% din PIB în acest an.
„Ar trebui să fim foarte atenți la atingerea țintelor fiscale pentru că piețele iau în serios acest lucru”, a declarat el la un post de radio grec.
Plafon pentru plățile către producătorii de energie electrică
Pe lângă subvenții, Grecia a impus un plafon pentru plățile către producătorii de energie electrică, pentru a reflecta costurile reale de producție ale acestora, eliminând efectiv o suprataxă pe facturile de electricitate, veniturile fiind alocate pentru a ajuta la finanțarea subvențiilor pentru energie.
Miniștrii energiei din țările Uniunii Europene vor discuta opțiunile pentru a ține în frâu creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului la gaze și linii de credit de urgență pentru participanții de pe piața energiei, se arată într-un document consultat de Reuters.