Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF) va prelungi până în februarie termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante pentru o participaţie de 66% la operatorul reţelei de gazoducte din Grecia - DESFA, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 400 de milioane de euro, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Grecia trebuia să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârşitul anului, conform schemei de privatizare inclusă în cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară. Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia – Hellenic Petroleum – îşi vinde participaţia de 35% deţinută la DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.
Părţile interesate au căutat să obţină o prelungire, care va fi acordată, termenul limită urmând să fie cândva în februarie. Data exactă încă nu a fost stabilită, susţin sursele.
Printre firmele interesate de operatorul reţelei de gazoducte din Grecia se află spaniolii de la Regasificadora Del Noroeste (Reganosa) şi un consorţiu alcătuit din companiile Snam (Italia), Enagas (Dpania), Fluxys (Belgia) şi Gasunie (Olanda).
Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF), care gestionează vânzarea, nu a comentat informaţia.
Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări două miliarde de euro anul acesta şi 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, statul elen vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.
Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale.
Recent, presa elenă a informat că operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia.
Citând surse din apropierea discuţiilor, Kathimerini susţinea că oficialii Transgaz au vizitat la acea dată sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre co-proprietarii DESFA, şi, de asemenea, au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis. AGERPRES