Grecia va primi a doua tranşă din împrumutul extern luat de la FMI şi CE, în urma “startului impresionant” al programului de austeritate, dar guvernul trebuie să introducă reforme “drastic” pentru a readuce ţara pe creştere economică, a declarat pentru Reuters şeful misiunii FMI la Atena. Oficialii FMI, CE şi BCE au încheiat joi o misiune de două săptămâni în Grecia, menită să evalueze progresele guvernului în privinţa măsurilor convenite în acord
Grecia va primi a doua tranşă din împrumutul extern luat de la FMI şi CE, în urma “startului impresionant” al programului de austeritate, dar guvernul trebuie să introducă reforme “drastic” pentru a readuce ţara pe creştere economică, a declarat pentru Reuters şeful misiunii FMI la Atena.
Oficialii FMI, CE şi BCE au încheiat joi o misiune de două săptămâni în Grecia, menită să evalueze progresele guvernului în privinţa măsurilor convenite în acordul pe trei ani pentru 110 miliarde de euro. Cea de-a doua tranşă a împrumutului este programată pentru a doua parte a lunii septembrie.
„Programul este în grafic. A început ca un program foarte ambiţios, cu multă încărcătură în primele etape, iar vestea cea bună este că e implementat conform cu cele convenite”, a declarat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia, într-un interviu acordat Reuters.
Întrebat despre tranşa a doua, de nouă miliarde euro, din ajutorul de la FMI şi UE, Thomsen s-a arătat încrezător că banii vor ajunge în Grecia.
„Da. Sunt încrezător că cei din board-ul FMI vor împărtăşi părerea mea că acesta este un start foarte impresionant al unui program foarte impresionant”, a afirmat el.
Prima tranşă din împrumut a fost acordată în luna mai şi a avut o valoare de 20 miliarde euro, din care 14,5 miliarde euro de la statele membre ale zonei euro, respectiv 5,5 miliarde euro de la FMI.
Analiştii şi economiştii au arătat că atingerea ţintei de deficit bugetar convenită pentru acest an de Grecia cu FMI şi UE va fi foarte dificilă, dar Thomsen s-a declarat convins că obiectivul poate fi respectat. Grecia s-a angajat să reducă deficitul cu 5,5 puncte procentuale, la 8,1% din PIB.
„În discuţiile noastre cu Ministerul Finanţelor am ajuns la concluzia comună că da, va fi o cursă strânsă, dar credem că ţintele vor fi atinse”, a spus oficialul FMI.
Grecia şi-a redus la jumătate deficitul guvernului central în primele şase luni ale acestui an, tăierile drastice de cheltuieli amortizând neatingerea ţintei în privinţa veniturilor statului.
Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters, separat, că recesiunea din Grecia ar putea fi ceva mai blândă decât cifra de -4% proiectată pentru acest an. Potrivit acestuia, PIB-ul Greciei va scădea cu 3-3,5% în 2010.