Proiectul privatizării Hellenic Postbank va fi similar celui prin care Piraeus Bank a achiziţionat activele viabile ale ATEbank, depozitele şi portofoliul de credite performante au ajuns la cumpărător iar activele neperformante au trecut printr-un ‘proces de curăţare’ şi au fost lichidate. Astfel Hellenic Postbank va ajunge la cumpărătorul său având depozite masive, printre cele mai mari din Grecia, schimbând balanţa între depozite şi împrumuturi pentru grupul bancar care va achiziţiona Hellenic Postbank. Din acest motiv toate celei trei mari grupuri bancare elene – National Bank of Greece şi Eurobank, Alpha Group şi Piraeus – şi-au exprimat intenţia de a licita pentru Hellenic Postbank.
Luni, autorităţile de la Atena au dezvăluit termenii planului de recapitalizare a sectorului bancar, potrivit căruia băncile vor emite obligaţiuni convertibile şi acţiuni pentru a îndeplini un raport al capitalului de bază de minim 6%. Potrivit deciziei cabinetului de la Atena, băncile greceşti vor emite noi acţiuni la un discount de 50% faţă de preţul mediu din ultimele 50 de zile dinaintea emisiunii. Bondurile convertibile vor plăti un cupon anual de 7%, cu o creştere progresivă de o jumătate de punct pe an şi vor fi convertite în acţiuni după cinci ani. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) va cumpăra toate acţiunile şi bondurile convertibile emise de bănci şi va deveni ce mai mare acţionar la băncile greceşti. HFSF a injectat deja 18,5 miliarde de euro în primele patru mari bănci din Grecia.
Băncile din Grecia au termen până în aprilie 2013 pentru a obţine de pe piaţă fondurile necesare recapitalizării astfel încât să-şi menţină independenţa administrativă iar acţionarii lor să poată plăti ajutorul de stat în următorii cinci ani, pentru a recâştiga controlul complet asupra instituţiilor de creditare.
Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca o parte din programul de sprijin în valoare de 130 miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres