Grecia încearcă să convingă China să cumpere obligaţiuni de stat în valoare de până la 25 miliarde euro, pentru a susţine eforturile guvernului elen de a evita una dintre cele mai grave crize financiare din Europa, potrivit Financial Times şi Wall Street Journal, preluate de Reuters.

Banca americană de investiţii Goldman Sachs promovează de ceva timp o emisiune de obligaţiuni a Greciei la Beijing şi la Administraţia de Stat pentru Schimburi Valutare (SAFE), care administrează rezervele valutare de 2.400 miliarde de dolari ale Chinei, au declarat surse apropiate discuţiilor pentru Financial Times.

Guvernul Greciei a anunţat că va efectua o nouă vânzare de titluri de stat în februarie, după ce emisiunea de obligaţiuni încheiată marţi a adus statului elen fonduri de opt miliarde de euro, cererea din piaţă ridicându-se la 25 miliarde euro.

Totuşi, Grecia s-a văzut nevoită să ofere randamente ridicate pentru a atrage investitorii, generând astfel costuri care vor impune reduceri ale cheltuielilor publice, probabil prin măsuri nepopulare care vor stârni proteste sociale.

Chinezii au bani

Ministrul grec al Finanţelor, George Papaconstantinou, va vizita luna viitoare Statele Unite şi mai multe ţări din Asia, inclusiv China, potrivit Wall Street Journal.

„Este multă lichiditate în China. Sunt fonduri mari acolo. De aceea voi vizita şi China”, a declarat oficialul elen într-un interviu pentru WSJ.

Potrivit unei surse citate de WSJ, guvernul de la Atena încearcă să atragă un total de 25 miliarde euro de la investitori chinezi.

Datoria de stat a Greciei se plasează la peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel care a determinat agenţiile de evaluare financiară să reducă ratingul guvernului elen şi care a atras speculaţii în piaţă în legătură cu capacitatea statului de a-şi respecta obligaţiile financiare şi de a rămâne în zona euro.

Guvernul grec a stabilit ca principal obiectiv pentru acest an reducerea deficitului bugetar la 8,7% din PIB, de la 12,7% din PIB în 2009.

Programul de stabilitate pe termen lung prezentat de Grecia presupune scăderea deficitului public la 2,8% din PIB în 2012, nivel care ar aduce statul în limitele impuse de regulamentele UE, care prevăd menţinerea deficitului sub 3% din PIB.

SURSA: Mediafax